Com més creus que coneixes la cultura nipona, sempre arriba algú que t'explica una cosa que aconsegueix que t'exploti el cap una vegada més. Els japonesos en tenen mil i una tradicions i costums i moltes d'elles s'allunyen anys llum de les que tenim arrelades en la cultura mediterrània. I una de les últimes que ha arribat a les meves orelles està relacionada amb el pes. I és que, el Japó pot presumir de tenir l'índex d'obesitat més baix quan parlem de països desenvolupats, amb prou feines un 3,5% en la població adulta. A Espanya, que no és dels països amb una taxa més alta, els números són molt més voluminosos, superant ja el 15% dels majors de 18 anys.

La clau: racionar l'aigua

Amb aquestes dades, és normal que tots vulguem seguir els seus passos i saber què sí i què no és bo per aconseguir-ho. I no només per lluir un cos més esvelt, també perquè el sobrepès és factor de risc de multitud de malalties. Doncs bé, una de les teories que més està calant en aquest aspecte és el seu racionament d'aigua durant el dia. Així, encara que ingereixen la mateixa quantitat, ho fan en diferents moments. Mentre que, en general, aquí es concentra el consum de líquids amb els menjars, ells prefereixen distribuir aquesta quantitat al llarg del dia i eliminar l'ampolla d'aigua de la taula a l'hora de menjar.

pexels pixabay 279947
L'aigua, la cultura nipona i el seu racionament / Foto: Pexels

Cert és que als seus menús hi ha molts plats líquids com les sopes, però no solen beure més líquids. El que no impedeix que ho facin tant abans com després. La raó, segons aquesta teoria nipona, és que l'aigua "apaga els focs digestius" dificultant així el procés de la digestió. Dit en altres paraules, en prendre aigua es dilueixen els sucs gàstrics, la qual cosa pot arribar a modificar el pH del nostre estómac i això tenir conseqüències a l'hora de processar els aliments.

D'altra banda, aquests sucs que es poden "ofegar en aigua" són fonamentals a l'hora de combatre contra els bacteris, el que deixa tocat al nostre sistema immune. Òbviament, això és una exageració i caldria beure unes quantitats d'aigua immenses per poder notar els efectes llarg termini. Però quan el riu sona...

Posar límits: abans de menjar, millor

Per a algunes persones pot resultar una cosa impensable el no tenir una mica de líquid a prop per poder empassar-se els aliments. En aquest cas, és millor posar límits tant en quantitat total com en la que pren en cada xarrup. Així, la recomanació podria ser no pas més de dos vasos d'aigua en total i sempre a xarrups molt curts.

pexels enric creu lópez 6642479
Beure un vas d'aigua abans de menjar / Foto: Pexels

Aquesta teoria té les seves llacunes, però el que sí que està demostrat és com de beneficiós que és beure un bon vas d'aigua abans de menjar. D'una banda, és molt contundent i ens ajuda a enfrontar-nos al plat sense aquesta ànsia tan comuna quan s'arriba amb gana. És una manera de frenar i preparar-nos per degustar els aliments amb calma. I és que si hi ha un mal hàbit que provoca un augment de pes i digestions pesades, aquest és el menjar ràpid sense mastegar bé cada mos. Sigui amb aigua o sense res.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!