Després de quatre jornades intenses, la fira Alimentaria & Hostelco ha tancat una excel·lent edició aquest dijous amb les últimes conferències i uns premis suculents a repartir: el Millor Cambrer de l'Estat i el Millor Cuiner de l'Any 2024. Pel que fa a aquest segon concurs, ha resultat ser Toño Rodríguez, xef del restaurant La Era de los Nogales de Sardás (Osca), el millor cuiner de tot l'Estat. El segon classificat ha estat Mario Montero, del Restaurant UltimAtun de Jerez de la Frontera (Cadis) i el tercer Aitor López del restaurant Citrus del Tancat a Alcanar (Tarragona).

El cuiner dels Països Catalans Aitor López, bronze

El xef de Xàtiva, Aitor López s'ha penjat aquest dijous la medalla de bronze al prestigiós concurs d'àmbit nacional Cuiner de l'Any 2024, la final del qual s'ha disputat en el marc del gran esdeveniment gastronòmic Alimentaria & Hostelco. El cuiner, que treballa als fogons del restaurant Citrus del Tancat d'Alcanar (Tarragona), s'havia aconseguit colar entre els sis finalistes després de superar les proves d'un certamen que va començar amb 140 participants inscrits de tot Espanya. López es va plantar aquest dijous a l'última ronda del concurs en crosses després de patir una lesió i va preparar tres plats completament diferents l'un de l'altre, seguint l'esperit que guia l'aposta gastronòmica de Citrus Tancat.

Xef Aitor López
Xef Aitor López / Foto: Marta Garreta

Els aspirants al títol van ser avaluats per un jurat de renom format pels xefs Raúl Resino, Joaquín Baeza Rufete, Álvaro Salazar, José Carlos Fuentes, Cristóbal Muñoz, Julia Pérez, José Carlos Capel, Sergio Torres, Oriol Castro, Susi Díaz, Jordi Butrón i Paolo Casagrande. El veredicte final va valorar la qualitat dels plats confeccionats per Aitor López, enfilat al tercer lloc del concurs.

Visitem el Citrus del Tancat

Anticipant-se a les grans estrelles del país, La Gourmeteria d'ElNacional.cat va visitar el passat mes de desembre el restaurant d'Aitor López. Una ressenya sublim ressaltant els 3 menús degustació amb què compta l'establiment. El Tancat de Codorinu aporta molts atractius pel visitant: allotjar-se a l'habitació on el monarca passava llargues temporades, un passeig entre els tarongers amb els raigs de sol filtrant-se entre les fulles, veure caure el capvespre... Però, sense cap mena de dubte, la principal atracció ja és gaudir de la gastronomia de Citrus. La cuina que ha desenvolupat l'Aitor López dignifica el territori, l'eleva i el descriu amb subtilesa i elegància en qualsevol dels 3 menús degustació que actualment s'ofereixen en el restaurant.

Escamarlà, ceba rostida i anisats del restaurant Citrus / Foto: Marta Garreta
Escamarlà, ceba rostida i anisats del restaurant Citrus / Foto: Marta Garreta

El més llarg, Sòl de Riu, consta de 3 grups d'aperitius, 7 principals i dues postres, per 79 €. La cuina, per a López, ha de ser un vehicle d'expressió d'autenticitat. I en aquest menú demana al comensal que l'acompanyi a conèixer els productes i la tradició a través dels seus ulls. Un discurs gastronòmic que mescla poesia i tècnica amb elegància a cada plat, sense perdre de vista la definició d'un territori que aquest fill de Xàtiva coneix com el palmell de la seva mà.

Llimona farcida de tàrtar de gamba vermella, assaonada amb el seu corall / Foto: Marta Garreta
Llimona farcida de tàrtar de gamba vermella, assaonada amb el seu corall / Foto: Marta Garreta

Als Aperitius del Mediterrani, el comensal es troba amb producte (tomàquets, anxoves, herbes aromàtiques) i una recepta d'origen (la coca de pebrot i tomàquet amb ventresca curada en colatura). Als Aperitius del Tancat, els cítrics (del tancat), combinats amb gamba, es mostren amb total esplendor en una llimona farcida de tàrtar de gamba vermella, assaonada amb el seu corall i llimona negra. I finalitza aquesta visió del territori mostrant als Snacks del Delta les meravelles que aquesta zona proveeix, com ara les tellines (cuinades amb un delicat salpicó), el musclo del Musclàrium (amanit amb un curri francès) o la cloïssa 'del fondo' (amb matisos cítrics).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!