La ginebra, un licor que és principalment una infusió de ginebre, té les seves arrels històriques als Països Baixos i a Bèlgica, on s'elaborava originalment com una medicina a base de ginebre. El ginebre es feia servir per a les seves propietats medicinals, i el seu sabor amarg es disfressava afegint-hi altres ingredients, com herbes i espècies. A mesura que la ginebra va guanyar popularitat al segle XVII, especialment a Anglaterra, es va produir una evolució en la seva elaboració i es va començar a destil·lar de manera més refinada. A partir de llavors, la ginebra es va convertir en una beguda popular a tot Europa.

Tanmateix, Catalunya no és un país que destaqui per posar noves ginebres al mercat. Per això, quan n'apareix alguna de nova és un fet noticiable. La primera jornada a la fira Alimentaria & HostelCo ha servit per conèixer la Gaudea Botanics - Olive Gin, una revolucionària i nova ginebra catalana que es va posar a la venda al mercat fa pocs mesos, a finals de 2023. Enmig de pavellons infinits plens de laberints, hi ha molta palla a destriar com les noves tècniques del Disrutar i el seu impressionant receptari o, més a petita escala, els secrets d'aquest beure català meravellós.

Presentació ginebra amb olives d'Alcarràs / Foto: Carlos Baglietto
Carles Bonnin presentant la ginebra a la fira Alimentaria 2024 / Foto: Carlos Baglietto

Es tracta de la nova aposta de la companyia, Gaudea, empresa productora d'oli d'oliva D.O.P. Les Garrigues, que ha volgut portar la passió un pas més enllà amb la creació d'aquest nou destil·lat d'origen artesanal. Gaudea Botanics - Olive Gin està elaborada amb olives arbequines d'Alcarràs pròpies de Gaudea, fusionades amb plantes aromàtiques -com la murta de llimona i la menta salvatge- i altres espècies -com la llavor de coriandre i la nou moscada-, donant lloc a producte equilibrat i autèntic.

Carles Bonnin, mestre destil·lador a La Destilateca, és el 'pare' d'aquest beure català. Ha assenyalat que "teníem moltes ganes d'elaborar una ginebra amb olives i estàvem esperant l'ocasió que algú apostés per aquest producte. Ha estat un plaer poder dur a terme aquesta col·laboració amb Gaudea; ha estat una gran experiència i estem molt orgullosos del resultat final: hem aconseguit una ginebra fresca, amb molt de caràcter i de gran intensitat". La Destilateca és un projecte que va néixer fa quatre anys per fer destil·lats personalitzats per a diferents espais gastronòmics com el Disfrutar. "Vam decidir treballar amb les olives arbequines d'una manera que fins ara no s'havia fet mai evitant el fet d'aixafar-les o madurar-les", ha explicat durant el primer dia a la fira Alimentaria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!