L'octubre marca l'inici d'una de les tradicions més antigues i saboroses del camp: la sembra de l'all vermell. Al compte d'Instagram de @viverstorrents, especialistes en cultiu i plantes, ens recorden que aquest mes és el moment perfecte per plantar all vermell i garantir caps grans, aromàtics i plens de sabor. No és casualitat que molts agricultors segueixin un calendari ancestral que assegura els millors resultats: sembrar l'all per al dia del Pilar, el 12 d'octubre, quan la terra encara guarda la calor de l'estiu però comença a preparar-se per al fred.

Com plantar all vermell

L'all vermell s'ha guanyat la seva fama pel seu intens aroma, la seva resistència i la seva capacitat de conservació, a més de ser una joia gastronòmica que enriqueix qualsevol plat. Però per obtenir caps grans i ben formats, no n'hi ha prou amb clavar les dents a la terra. Cal seguir una sèrie de passos que, tot i que senzills, marquen la diferència entre un cultiu mediocre i una collita espectacular.

El procés comença amb un bon cap d'all vermell, ferm i sense signes d'humitat. Es desmicola amb cura, separant els grans un per un, però sense treure'ls la pell exterior que els protegeix. Cada cap sol oferir entre 8 i 10 grans, i cadascun d'ells es convertirà en una nova planta. La distància és clau: s'han de sembrar amb una separació d'uns 4 o 5 dits entre ells, perquè les arrels puguin desenvolupar-se sense competència i els caps creixin ben formats.

Alls vermells / Foto: Unsplash
Alls vermells / Foto: Unsplash

La profunditat ideal de sembra és d'uns 3 o 4 centímetres, amb la punta de la dent cap amunt. La terra, solta i ben drenada, és fonamental per evitar embassaments que podreixin el bulb. Si el terreny és massa compacte, convé barrejar-lo amb una mica de sorra o compost. Els experts també recomanen regar només al principi, fins que els brots treuen el cap, i després reduir la freqüència perquè l'all no s'estovi.

Un altre consell tradicional que mencionen des de Vivers Torrents és respectar el calendari lunar, plantant en fase minvant per afavorir el desenvolupament del bulb sota terra. Tot i que molts ho consideren un mite, el cert és que aquesta pràctica s'ha transmès durant generacions i continua donant resultats excel·lents.

 

 

A mesura que passen els mesos, les tiges verdes de l'all es van assecant. Aquest és el millor indicador que els caps estan a punt per collir. Després de la collita, es recomana deixar els alls assecar a l'aire durant uns dies abans d'emmagatzemar-los en un lloc fresc i ventilat.

La profunditat ideal de sembra és d'uns 3 o 4 centímetres

Així que si vols gaudir dels teus propis alls vermells, aromàtics i potents, aquest octubre és el moment perfecte per embrutar-te les mans i seguir el savi consell dels agricultors de tota la vida: plantar pel Pilar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!