Quan pensem en fruites tradicionals de la tardor, el codony sol ocupar un lloc especial. La seva forma similar a una pera, la seva pell rugosa i el seu característic color groc el fan fàcilment reconeixible. Encara que avui dia és menys comú a les fruiteries que altres fruites més comercials, continua tenint un lloc a moltes cuines, especialment en forma de dolç de codony o acompanyat de formatge. Però el que molts no saben és que l'arbre que dona aquest fruit no es diu simplement arbre del codony. Té un nom propi, gairebé desconegut per a la majoria, i amb una sonoritat que recorda a temps antics: codonyer o, en la seva forma més botànica i curiosa, Cydonia oblonga.
Com es diu l'arbre del codony?
Aquest nom científic, Cydonia oblonga, prové del llatí i, al seu torn, de l'antiga ciutat de Cidonia, situada a l'illa de Creta, d'on es creu que aquesta fruita va ser exportada a la resta de la Mediterrània. Segons diversos estudis històrics i botànics, el codonyer va ser un dels primers arbres fruiters conreats per l'ésser humà, molt abans fins i tot que la pomera. En algunes cultures antigues, el codony tenia fins i tot un simbolisme especial, relacionat amb l'amor i la fertilitat, i es creu que era el veritable fruit que Paris va oferir a Afrodita en el famós mite grec, no una poma com se sol representar.
El codonyer és un arbre de mida mitjana, molt resistent, de fulls verds brillants i flors d'un color rosat o blanc que apareixen a la primavera. Encara que el seu aspecte pot assemblar-se al de la pomera o la perera, els seus fruits no es consumeixen crus a causa de la seva textura dura i el seu sabor astringent. Per gaudir-ne, és necessari coure'l o preparar-lo en forma de melmelades, compotes o pastes, com el popular dolç de codony que tantes famílies preparen encara avui de forma artesanal.
El curiós és que malgrat el seu nom tan musical, el codonyer ha passat desapercebut per a molts. La majoria de les persones coneixen el fruit, però no sabrien dir com es diu l'arbre que el produeix. Potser perquè ha anat perdent protagonisme en l'agricultura moderna, o perquè no és una fruita que es consumeixi directament, el seu arbre ha caigut en un cert oblit lingüístic, encara que continua present a molts horts tradicionals de la península Ibèrica, sobretot en zones rurals.
Redescobrir el nom d'aquest arbre és també redescobrir una part de la història agrícola i cultural de la Mediterrània. En un món on estem envoltats de fruites exòtiques, amb noms cridaners, val la pena recordar que també tenim fruites i arbres amb una identitat singular, amb arrels profundes i noms tan bonics com codonyer, que ens connecten amb el nostre passat.
Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.