Quan pensem en fruites tradicionals de la tardor, el codony sol ocupar un lloc especial. La seva forma similar a una pera, la seva pell rugosa i el seu característic color groc el fan fàcilment reconeixible. Encara que avui dia és menys comú a les fruiteries que altres fruites més comercials, continua tenint un lloc a moltes cuines, especialment en forma de dolç de codony o acompanyat de formatge. Però el que molts no saben és que l'arbre que dona aquest fruit no es diu simplement arbre del codony. Té un nom propi, gairebé desconegut per a la majoria, i amb una sonoritat que recorda a temps antics: codonyer o, en la seva forma més botànica i curiosa, Cydonia oblonga.

Com es diu l'arbre del codony?

Aquest nom científic, Cydonia oblonga, prové del llatí i, al seu torn, de l'antiga ciutat de Cidonia, situada a l'illa de Creta, d'on es creu que aquesta fruita va ser exportada a la resta de la Mediterrània. Segons diversos estudis històrics i botànics, el codonyer va ser un dels primers arbres fruiters conreats per l'ésser humà, molt abans fins i tot que la pomera. En algunes cultures antigues, el codony tenia fins i tot un simbolisme especial, relacionat amb l'amor i la fertilitat, i es creu que era el veritable fruit que Paris va oferir a Afrodita en el famós mite grec, no una poma com se sol representar.

Codony en branca / Foto: Unsplash

El codonyer és un arbre de mida mitjana, molt resistent, de fulls verds brillants i flors d'un color rosat o blanc que apareixen a la primavera. Encara que el seu aspecte pot assemblar-se al de la pomera o la perera, els seus fruits no es consumeixen crus a causa de la seva textura dura i el seu sabor astringent. Per gaudir-ne, és necessari coure'l o preparar-lo en forma de melmelades, compotes o pastes, com el popular dolç de codony que tantes famílies preparen encara avui de forma artesanal.

Codony / Foto: Unsplash

El curiós és que malgrat el seu nom tan musical, el codonyer ha passat desapercebut per a molts. La majoria de les persones coneixen el fruit, però no sabrien dir com es diu l'arbre que el produeix. Potser perquè ha anat perdent protagonisme en l'agricultura moderna, o perquè no és una fruita que es consumeixi directament, el seu arbre ha caigut en un cert oblit lingüístic, encara que continua present a molts horts tradicionals de la península Ibèrica, sobretot en zones rurals.

Redescobrir el nom d'aquest arbre és també redescobrir una part de la història agrícola i cultural de la Mediterrània. En un món on estem envoltats de fruites exòtiques, amb noms cridaners, val la pena recordar que també tenim fruites i arbres amb una identitat singular, amb arrels profundes i noms tan bonics com codonyer, que ens connecten amb el nostre passat.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!