Ravioli, tortel·lini, agnolotti, cappelletti, espaguetis, penne rigate, rigatone a l'ou, tagliatelle a l'ou o al nero, macarrons, espirals i un llarg etcètera que costaria d'acabar. La pasta és sensacionalment infinita i deliciosa. Senzilla de cuinar, una de les receptes que primer aprenen els més petits de la casa per sobreviure i sortir del pas. A més a més, la pots combinar amb salses variades, de tots els colors i gustos. En definitiva, la pasta és una meravella. Ara bé, dins d'aquest exquisit i nutritiu món, de vegades cal recordar els consells més bàsics per coure correctament la pasta.
Com coure la pasta correctament: la quantitat d'aigua necessària
En primer lloc, i el més important de tot, és el que envolta el tema de l'aigua. Si ets dels qui posa la quantitat d'aigua a ull que sàpigues que comets un error significatiu. L'abundància del líquid és fonamental perquè no se'ns enganxi la pasta per massa poca quantitat ni tampoc és bo que n'hi hagi en excés. La proporció correcta per coure la pasta és d'un litre d'aigua per cada 100 grams de pasta. És rellevant recordar el fet de remoure de tant en tant durant la cocció perquè la pasta es deixi anar.

Continuem amb més consells, posant el focus en la sal. Cal afegir la sal quan l'aigua comença a bullir, ja que l'aigua salada bull a una temperatura més alta. Però no et passis de sal! La proporció adequada de sal gruixuda és d'entre 12 i 15 grams per cada litre d'aigua. Tan o més important que aquests dos primers trucs, és el fet d'escollir una olla prou gran perquè la pasta quedi espaiada i no s'enganxi per falta d'espai. Així mateix, per a alguns tipus de pasta seca, sobretot les llargues, i per a la pasta fresca, és aconsellable —encara que no imprescindible— afegir una goteta d'oli d'oliva verge extra a l'aigua.
Escórrer i el temps: quan s'ha de tirar la pasta
Quan tirar la pasta? Aquest punt és clau. Aboca la pasta a l'olla un cop l'aigua ja estigui en ebullició i la sal s'hagi dissolt. Mantingues el foc prou alt durant la cocció per evitar que el procés es talli. És fonamental respectar els temps de cocció que figuren a l'envàs de la pasta. De vegades, no obstant això, si excedeixes una mica de temps, no suposa cap inconvenient, perquè un avantatge de la pasta és que no implica un temps estricte i excessivament delimitat, sinó que l'oscil·lació dels minuts perquè ens quedi la millor pasta de totes és una mica flexible.

Escórrer sí, però sense passar per aigua la pasta. Segur que tu també ho has fet més d'alguna ocasió. Has de saber que aquest mal costum tan estès restarà sabor i sal a la pasta cuita. Un cop escorreguda, la pasta s'ha d'integrar immediatament amb els ingredients que la completen. Pots saltar-la uns minuts a la paella per barrejar-la amb la guarnició, però no et passis de temps. Finalment, el formatge. Ets dels qui no conceben la idea de menjar pasta sense afegir una mica de formatge? No et culpem, ja que és una combinació realment irresistible. Un últim consell? Ratlla'l al moment perquè no s'assequi i es fongui millor amb la pasta i la salsa.