Les pastanagues són un dels productes que més es tira a les cases i la culpa no és nostra, és el del sistema. Cal dir-lo clar. En la majoria dels supermercats les pastanagues es venen en bosses grans. Com són barates —molt més que les eco o bio sí que te les venen soltes, però que per dues pagues el mateix que per mig quilo—, no dubtes a posar al carro aquest bossot que saps que no acabaràs i que la meitat acabaran posant-se moixes a la nevera. I quan arriba aquell moment, quan obres el calaix de les verdures i et trobes una pastanaga tova i sense vida, fa ràbia haver de tirar-la.

Com recuperar la duresa d'una pastanaga tova

Buscant solucions vaig topar amb el perfil de Rubén García (@rvbengarcia), que comparteix trucs senzills de cuina a les xarxes. Gràcies a un dels seus consells, ja no penso malgastar ni una pastanaga més. El remei és tan simple com eficaç: només has de ficar-les en un tàper amb aigua i deixar-les unes hores a la nevera. L'aigua hidrata l'hortalissa des de dins i la torna al seu estat cruixent. Aquest truc funciona perquè la pastanaga, en perdre aigua, s'arruga i s'estova. En submergir-la, recupera part d'aquesta hidratació i torna a endurir-se com si fos tot just comprada. Si vols accelerar el procés, pots fins i tot utilitzar un bol amb aigua gelada i glaçons, en menys d'una hora notaràs la diferència!

carrot 1247964 1920
Unes pastanagues tallades a daus / Foto: Pixabay

Aquest truc funciona si la pastanaga està ferida, si és ja a punt de la mort no hi ha aigua ni gel que la porti de nou al costat dels vius. Per això, abans d'arribar a aquell moment crític, és millor prevenir. Hi ha maneres de conservar-les millor des del principi. Una opció és guardar-les a la nevera embolicades en paper de cuina humit dins d'una bossa hermètica, aquesta de congelats amb zip.

El remei és tan simple com eficaç: només has de ficar-les en un tàper amb aigua i deixar-les unes hores a la nevera. L'aigua hidrata l'hortalissa des de dins i la torna al seu estat cruixent

Preparades per utilitzar

La més pràctica és també la que més temps necessita i és pelar i partir totes les pastanagues que no consumiràs i congelar-les en una bossa. Així, quan estiguis preparant un sofregit o un guisat, només hauràs d'agafar un grapat de la teva bossa i afegir-lo. Això sí, la teva estoneta de pelar i tallar no te la treu ningú.

Pastanaga
Una caixa plena de pastanagues / Foto: Pixabay

A més, aquest truc serveix per a aquesta pastanaga que necessites per cuinar, si és per a amanides no, a causa que perden la seva textura i fermesa en passar pel congelador. De la mateixa manera, el fet que la pastanaga es quedi una mica tova no afecta el seu perfil nutricional de forma important. Per la qual cosa podem continuar utilitzant-la sense problema. Això sí, és més complicat pelar-la i no aporta aquest toc cruixent que volem en una amanida, per exemple. Aquí sí que, el truc de @rvbengarcia és l'únic que pot ajudar-nos.