Rentar l'arròs és una pràctica comuna en moltes cultures culinàries de tot el món, però què diu la ciència sobre aquest procés aparentment simple però crucial en la preparació d'aquest aliment bàsic? Encara que pugui semblar un pas innecessari per a alguns, rentar l'arròs pot tenir importants implicacions en la qualitat final del plat.

Des d'una perspectiva científica, el rentat de l'arròs té diversos propòsits. Primer, elimina l'excés de midó superficial que pot fer que l'arròs es torni enganxós durant la cocció. Aquest midó pot donar-li una textura no desitjada i una consistència pastosa a l'arròs cuit, especialment en varietats de gra curt o mig. A més, el rentatge també pot ajudar a eliminar impureses, com a pols, insectes o residus agrícoles que podrien ser presents en l'arròs.

Pot|Bot d'arròs blanc
Pot d'arròs blanc / Foto: Unsplash

Un estudi publicat en el Journal of Food Science va trobar que el rentat de l'arròs pot reduir significativament la concentració d'arsènic, un metall pesant que pot ser present en l'arròs a causa de la contaminació del terra o l'aigua. El rentatge meticulós de l'arròs pot eliminar fins i tot un 40% del contingut total d'arsènic, el que té importants implicacions per a la salut, especialment en regions on l'arròs és un aliment bàsic.

Un altre aspecte important és el contingut de nutrients. En rentar l'arròs, es poden perdre algunes vitamines i minerals solubles en aigua, com les vitamines B i el ferro. Tanmateix, aquesta pèrdua és relativament petita en comparació amb els beneficis d'eliminar l'excés de midó i possibles contaminants. A més, a moltes regions del món, l'arròs es consumeix com a part d'una dieta variada i equilibrada, per la qual cosa la pèrdua d'alguns nutrients durant el rentat pot compensar-se fàcilment amb altres aliments.

En rentar l'arròs, es poden perdre algunes vitamines i minerals solubles en aigua, com les vitamines B i el ferro

Cal rentar l'arròs abans de bullir-lo?
Cal rentar l'arròs abans de bullir-lo? / Foto: Unsplash

El mètode de rentatge també pot influir en els resultats finals. Algunes persones prefereixen esbandir l'arròs sota aigua corrent fins que l'aigua surti clara, mentre que d'altres opten per remullar l'arròs en aigua durant uns minuts abans d'esbandir-lo. L'elecció del mètode pot dependre de factors culturals, personals o simplement de preferència culinària.

En conclusió, encara que el rentatge de l'arròs pot semblar un pas trivial en la preparació d'aquest aliment bàsic, la ciència ens mostra que té importants beneficis en termes de textura, eliminació de contaminants i, potencialment, reducció del contingut d'arsènic. Si bé hi pot haver una lleugera pèrdua de nutrients solubles en aigua, aquesta és mínima en comparació amb els beneficis generals per a la qualitat i la seguretat alimentària. En última instància, la forma en què cada persona tria rentar el seu arròs pot dependre d'una varietat de factors, però comprendre els fonaments científics pot ajudar a prendre decisions informades a la cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!