La vitamina D juga un paper essencial en l'assimilació del calci i del fòsfor en l'organisme, elements indispensables, entre altres coses, per garantir la salut òssia. Se la coneix com la "vitamina del sol" perquè la millor manera de mantenir un bon nivell és mitjançant l'exposició solar moderada. Tanmateix, tant a l'hivern com en èpoques on no podem sortir tant al carrer pel motiu que sigui, ens ve bé conèixer quins aliments ens poden ajudar a aconseguir uns nivells òptims de Vitamina D:

Salmó

A més del seu conegut contingut en àcids grassos omega-3, el salmó és una magnífica font de vitamina D. Això sí, per treure més rendiment, l'haurem de consumir cuinat, sobretot al forn, ja que, d'aquesta manera, el seu contingut en vitamina D és dues vegades superior a quan el consumim cru.

Salmón Vitamina D
Salmó Vitamina D / Font: Unsplash

Verat

A diferència del salmó, el verat conté aproximadament la mateixa quantitat de vitamina D ja sigui cuinada o crua, pel que podem omplir les nostres reserves d'ella preparant un tàrtar o un cebiche fred, o rostint aquest peix al forn o en una paella.

La vitamina D juga un paper essencial en l'assimilació del calci i del fòsfor en l'organisme

Anxoves

Seguint la línia d'altres peixos blaus, la presència de vitamina D en les anxoves també és considerable. Són perfectes per gaudir-les com a aperitiu, en torradetes o combinades amb altres peixos, com els seitons en vinagre, o com a ingredient d'altres plats.

Rovell d'ou

No tot anaven a ser pescats... Els ous també són una excel·lent font de vitamina D, en especial el rovell, així que podem incloure-la en la nostra dieta "vitamínica", utilitzant-la per elaborar salses, truites o regirats, entre moltes altres receptes.

Fetge

En l'apartat de les carns, el fetge s'emporta el primer lloc quant a contingut de vitamina D, inclòs el prestigiós "foie" d'ànec o oca, tan recurrent en la cuina francesa. Aquest últim és més gras, per la qual cosa és preferible optar pel de vedella. El fetge és, a més, ric en ferro, la qual cosa ens ajudarà a recuperar energia.

Ostres

En el costat dels mariscos, l'ostra és la reina de la vitamina D, per qui podem donar-nos un petit homenatge i gaudim d'aquesta menja amb una mica de suc de llimona.

Bolets

I acabem el nostre repàs pels aliments rics en vitamina D amb el món vegetal, en aquest cas els bolets. Tant els xampinyons, que podem trobar de cultiu al mercat durant tot l'any, com altres varietats de temporada, com boletus, rovellons o rossinyols, són una excel·lent font d'aquesta vitamina.