Un dels aliments més consumits a escala mundial és l'arròs, ja que és nutritiu i pot controlar la gana durant més temps. Són molts els avantatges i els plats en els quals combina bé, així com els seus beneficis per a la salut. Però, què cal fer en cas d'haver cuit arròs de més i haver de guardar-lo?

Tot el que has de saber sobre l'arròs reescalfat

Els experts recomanen que, per tal d'evitar que els bacteris es multipliquin, hem de posar especial atenció en l'emmagatzemament dels aliments després de cuinar-los. L'arròs corre risc de descompondre's durant el procés de refredament, pel tant després de cuinar-lo s'ha de mantenir molt calent o refredar el més ràpid possible. Has de reescalfar i menjar l'arròs o refrigerar el que sobra dues hores després d'haver-ho cuinat. I no, no s'ha de posar tota l'olla d'arròs a la nevera, sinó emmagatzemar-lo en recipients petits i poc profunds perquè es refredi més de pressa i s'eviti la propagació dels bacteris. A més, mai no has de deixar l'arròs cuinat a la intempèrie durant la nit, ha d'estar refrigerat. No significa que no puguis menjar arròs reescalfat un parell de dies després que hagi sigut cuinat, simplement és necessari que emmagatzemis l'arròs correctament i que no el deixis a temperatura ambient durant gaire temps.

Un dels aliments més consumits a escala mundial és l'arròs

Arròs
Arròs / Font: Unsplash

A què es deuen aquestes mesures que hem de prendre?

El problema rau en el gra sec, que sol contenir espores del bacteri Bacilius cereusm, la qual causa enverinament per consum. Aquests habitants freqüents d'un ampli nombre d'ambients es mantenen "adormits" fins al moment en què entren en contacte amb l'aigua i s'escalfen. És en aquell moment quan les espores germinen i creixen, tot produint bacteris. Així mateix, es converteixen en toxines que desafortunadament són resistents a la calor. Aquest fenomen popularment és conegut com la "síndrome de l'arròs fregit", la qual pot generar vòmits o diarrea.

🍚 Recepta d'arròs amb bacallà, calamar i xampinyons
 

Arròs blanc
Arròs blanc / Font: Unsplash

Has de reescalfar i menjar l'arròs o refrigerar el que sobra dues hores després d'haver-ho cuinat. I no, no s'ha de posar tota l'olla d'arròs a la nevera, sinó emmagatzemar-lo en recipients petits i poc profunds perquè es refredi més de pressa i s'eviti la propagació dels bacteris

A causa d'això, has de consumir l'arròs immediatament, i no fregir-lo per segona vegada juntament amb altres ingredients, el dia posterior. Segons experts, si preparem un plat de pasta o d'arròs i el deixem refredar a temperatura ambient, i sense refrigerar, no hauríem de deixar passar més de 24 hores abans de consumir-lo perquè fos segur el seu consum. Però com diem, sempre és millor guardar-lo a la nevera per evitar contratemps d'allò més molestos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!