"Cada vegada se'm posa pitjor la llet" és una de les frases que més escolto cada setmana. Sobretot, de persones que mai no han tingut problemes amb els lactis i que, en molts casos, ni tan sols tenen problemes digestius de forma habitual. El consum de lactis, més encara de llet, és cada dia més qüestionat. Són molts els estudis (fins i tot de centres importants i prestigiosos) que no dubten a relacionar aquest aliment bàsic amb problemes d'acne, inflor abdominal, artritis, desequilibris hormonals i fins i tot càncer. Gairebé res!

Paral·lelament, no deixen d'aparèixer nous casos d'intolerància a la lactosa (que no al·lèrgia a la llet). Alguns de diagnosticats per un metge i d'altres per si mateixos. Així i tot, el resultat és que el consum de llet de vaca ha descendit un 15% al nostre país.

Digerir la lactosa és un superpoder

Amb aquest panorama, poder digerir la lactosa sembla un superpoder que només uns quants conserven. Però, com hem pogut arribar a aquest punt? Per digerir la lactosa (i que no es posi malament) necessitem lactasa, un enzim que el nostre organisme fàbrica de forma natural. El problema arriba quan el nostre intestí es torna vague i deixa de produir tanta lactasa.

Aliment llet Foto Freepik (2)
Digerir la lactosa és un 'superpoder' / Foto: Freepik

Això pot passar després d'una gastroenteritis forta o també amb l'edat. Així que sí, si has complert certa edat i la llet et comença a caure forta, és un símptoma que ets més vell que jove... Això pot ocórrer als 40 o als 60 i depèn de molts factors que van des de la genètica (a Tailàndia hi ha un 97% més de persones intolerants a la lactosa que a Suècia, on només ho és l'1% de la població) fins al consum habitual de llet. I és que, si deixem de consumir llet de vaca, el nostre cos s'oblida de com es produïa la lactasa i pot ser que ho recordi amb el temps o que no.

No tot és lactosa: iogurt tant sí com no

En els casos en els quals la llet de vaca ja no es posa bé, per molt poca que sigui la quantitat, avui dia hi ha moltíssimes opcions amb què prendre el cafè. Substituir la llet de vaca per una beguda vegetal (enriquida en calci o vitamina D si vols) és una opció. A més, avui dia hi ha una gran varietat, es troben en tota mena de botigues i hi ha marques molt econòmiques. Una vegada que li hem dit adeu a la llet i la seva lactosa, no s'ha de renunciar als lactis i els seus múltiples beneficis. I és que, una cosa importantíssima que hem de saber tots és que, quan la llet fermenta, es perd la lactosa.

Aliment llet Foto Freepik (5)
El iogurt és imprescindible / Foto: Freepik

De la mateixa forma que se succeeixen les notícies sobre com de 'dolenta que és la llet en l'edat adulta', també cal destacar la quantitat d'estudis sobre la importància de mantenir una microbiota sana i com els probiòtics ajuden. I, quin és el probiòtic natural més accessible? El iogurt. I el mateix passa amb els formatges. La llet fermentada ha perdut la lactosa i són assegurances per a aquells que no poden consumir-la. En el grup de més segurs trobem el cheddar, gruyère, parmesà, mozzarella o qualsevol manxec curat.

En la majoria d'aquests casos la recomanació és controlar-se, però no per ser un lacti, sinó perquè la majoria són rics en greixos. I això pesa més a la salut que la lactosa. En resum, si la llet et comença a caure malament, aposta per begudes vegetals, però no deixis de banda els iogurts. Però, a l'hora de llegir etiquetes, mira bé la quantitat de sucres afegits. Això sí, és un problema greu per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!