La tardor s'acosta, i amb ella, la temporada de bolets. Aquests dies s'estan començant a veure els primers boletaires traient el nas pel bosc. Recelosos de dir on els han trobat, carreguen cistells que, malgrat no estar plens del tot, ja comencen a fer goig. Independentment d'on surtis a buscar-los, convé saber quins es poden collir, quins són comestibles i en quines zones és millor buscar.

Bolets a Catalunya al setembre

El primer que has de saber és que, si no tens clar com funciona això de sortir a collir bolets, millor que no hi vagis. O almenys, no hi vagis sol o sense un expert. Collir bolets és una activitat que comporta certs riscos. Cal tenir molt clar què es pot collir i què no per evitar endur-se a casa una farinera borda o un fredolic metzinós; bolets tòxics que poden arribar a provocar la mort. Per tant, poca broma.

Tenint això clar, el següent que has de tenir en compte és que ningú et dirà quina és la millor zona per trobar bolets. Cada boletaire té el seu racó del bosc i difícilment ho compartirà. Així que no esperis trobar un mapa amb les millors zones boletaires del país. El que sí que pots saber és que els bolets surten en zones on ha plogut i on hi ha temperatures més aviat baixes. Per això són tan típics de la tardor i d'alguns moments de la primavera. Aquests dies, el millor és anar a cotes altes, on sol ploure més i les temperatures no s'enfilen tant. Alguns dels bolets que es poden començar a trobar aquests dies són:

  • Pinetells
  • Rossinyols
  • Fredolics
  • Ous de reig
  • Llores
  • Potes de perdiu
  • Pebrassos
  • Ceps

Els bolets a la cuina

Els bolets formen part de la cultura gastronòmica tradicional de Catalunya. Saltats amb all i julivert o com a acompanyament d'un guisat, són una autèntica delícia en moltes receptes. Abans de cuinar-los, com hem dit al principi, cal estar segurs que el bolet que ens volem menjar és comestible. Una norma imprescindible amb els bolets, però que també s'ha d'aplicar a qualsevol altre tipus de fruit silvestre que es recol·lecti al bosc. Amb els bolets que s'estan veient aquests dies, pots cuinar algun d'aquests deliciosos plats:

1. Pollastre a la cervesa amb fredolics

Un plat que podries fer sense bolets, però que si trobes fredolics hi quedaran de primera. El pollastre a la cervesa és una recepta que sempre ve de gust i amb la qual podràs fer lluir qualsevol bolet que trobis.

🍄 Recepta de pollastre a la cervesa amb fredolics
 

2. Cigrons amb calamarsons i pinetells

Els llegums també van molt bé amb els bolets. Tenen l'avantatge que funcionen tant si són saltats com si són guisats, com els bolets; per tant, tots dos productes casen de meravella. En aquest cas són guisats amb uns calamarsons que li donen el contrapunt de mar que tant agrada als catalans.

🍴 Cigrons amb calamarsons i pinetells
 

3. Pèsols amb rossinyols

Acabem amb una altra combinació de llegums i bolets. En aquest cas pèsols i rossinyols, una combinació untuosa i reconfortant ideal per preparar un plat ràpid i gustós.

🍽️ Recepta de pèsols amb rossinyols
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!