Cada 4 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Suc de Taronja, moltes campanyes promocionen aquest producte com una font de vitamines essencial per començar el dia. Però, si ens fixem en les etiquetes nutricionals, descobrim que no tots els sucs són iguals. La quantitat de sucre pot variar molt entre marques, i sovint supera les recomanacions diàries de consum de sucre lliure. De fet, molts consumidors pensen que comprar suc de taronja al supermercat és una opció saludable, però la realitat és que pot contenir tant sucre com un refresc. Segons diversos estudis, alguns sucs de taronja 100% naturals contenen fins a 10-12 grams de sucre per 100 ml, una xifra similar a la de molts refrescos comercials. Descobreix per què el suc fet a casa és molt millor per a la teva salut.
Adeu-siau a comprar suc de taronja: tots els motius
Això significa que un got de 200 ml pot aportar gairebé la meitat de la quantitat màxima de sucre recomanada per un adult en un sol matí. Això sorprèn els consumidors que, tot i anunciar-se com a “naturals”, són sucs que provenen de concentrat o han patit processos d’afegit de sucres. D'altra banda, marques que treballen amb suc de taronja fresc sense concentrat i que no incorporen cap additiu són les que presenten menor càrrega glucèmica.
Algunes opcions del mercat, com certs sucs refrigerats que indiquen clarament “sense sucres afegits” i “no a partir de concentrat”, tenen entre 7 i 8 grams de sucre per 100 ml, una diferència significativa. Tot i això, cal recordar que aquest sucre és natural de la fruita, però consumir-lo sense la fibra de la polpa fa que el metabolisme el gestioni de manera més ràpida, com si fos sucre lliure.
Encara que a l’envàs digui “100% natural” o “sense sucres afegits”, el procés de fabricació elimina la fibra de la fruita i concentra els sucres naturals
Encara que a l’envàs digui “100% natural” o “sense sucres afegits”, el procés de fabricació elimina la fibra de la fruita i concentra els sucres naturals, convertint-los en una bomba glucèmica que pot afavorir problemes com el sobrepès o la diabetis tipus 2. A més, molts d’aquests sucs es produeixen a partir de concentrats, emmagatzemats durant mesos i reconstituïts amb aigua i aromes, cosa que en redueix considerablement el valor nutricional.
L'opció òptima per consumir el suc de taronja
La millor alternativa és fer el suc de taronja a casa. Utilitzar taronges fresques, de temporada i sense afegir-hi sucre ni cap altre additiu. El resultat és un producte amb més sabor, més nutrients i, sobretot, més honest. Si vols cuidar-te de debò, deixa el supermercat de banda, en aquest cas, i opta pel ganivet i la màquina d’esprémer. El teu cos t’ho agrairà.