A l'hora d'esmorzar, entre hores, per dinar o abans d'anar a dormir. Tots hem pres un suc de taronja al llarg de la nostra vida i en diferents moments del dia. Ara bé, i si el que pensem que és beneficiós per al nostre cos, resulta que realment no ho és? Les taronges contenen una aportació nutritiva molt important, aportant vitamina C, vitamina A, folats, fibra i potassi. Són un aliment ideal per aprimar-se, ja que contenen molt poques calories i el percentatge més gran està format d'aigua. Consumir aquest cítric de manera equilibrada pot ajudar a enfortir el sistema immunitari, millorar l'aspecte de la pell i combatre el restrenyiment. El que és summament important, però, és la forma en què consumim la taronja: sòlida i sencera, és a dir, d'una sola peça, o bé de forma líquida a través d'aquest suc.

Els perills del suc de taronja: adeu-siau al got diari

Els sucs de taronja natural tenen una trampa, un parany que molt poca gent coneix i del qual els experts n'alerten darrerament. Encara que es tracti d'una beguda a la qual no hi afegim ni conservants ni edulcorants, en esprémer la taronja s'alliberen sucres que poden influir en l'augment de pes. Els experts asseguren que el consum de fructosa lliure líquida arriba a entorpir les funcions del fetge, per la qual cosa pot suposar riscos per a la salut com a obesitat, diabetis tipus 2 o problemes de fetge gras.

En esprémer la taronja s'alliberen sucres que poden influir en l'augment de pes

"El suc de taronja, si no és casolà, a més de tenir un preu molt per sobre del que hauria de ser, està més a prop de ser una llaminadura que un menjar saludable. El casolà també, ja que ens quedem amb el pitjor de la fruita i prescindim de la majoria dels seus beneficis", remarquen els experts.

Receptes amb taronja / Foto: Raquel Sánchez
Una recepta de l'Ada Parellada en la qual s'hi camufla la taronja / Foto: Raquel Sánchez

La principal raó de per què els sucs de fruita no són saludables és el seu alt contingut en sucres. Això és així perquè la majoria dels sucres naturals presents a la fruita es concentren al líquid després d'extreure la polpa i la pell. A més, sovint s'afegeixen sucres addicionals al suc de fruita durant la seva elaboració, per millorar-ne el sabor i augmentar-ne la vida útil.

Haver-se de beure el suc de taronja de seguida

Experts en nutrició apunten que aquesta creença és, en realitat, un mite. La vitamina C ni s’evapora ni desapareix, sinó que es pot conservar en perfecte estat fins a dotze hores. Sí que pot ser que el suc es torni més amarg; tanmateix, això no es deu al fet que “marxi” la vitamina C; simplement, es deu al pas del temps. En aquest sentit, la composició de vitamines d’aquesta beguda només arribaria a canviar si escalféssim molt el suc. Si volem allargar-ne al màxim les propietats, una opció recomanada és refrigerar-lo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!