El reconegut xef basc Martín Berasategui, amb diferents restaurants a Barcelona, perdrà enguany una estrella Michelin a conseqüència del tancament d'Oria. Obert des de l'any 2016, Oria s'ubicava a l'hotel Monument i va aconseguir una estrella Michelin el 2019. Sota la batuta de Berasategui, Xabi Goikoetxea era el cap de cuina d'un local que ara haurà de tancar temporalment.
Una estrella Michelin menys a Barcelona
A la gala de la guia Michelin que se celebra aquest novembre a Màlaga, Berasategui perdrà, com a mínim, dues estrelles de les 11 que té actualment. El tancament d'Oria se suma al d'Etxeko, un restaurant eivissenc ubicat a l'hotel Bless que va tancar el mes de març. En el cas d'Oria, però, el tancament serà temporal. Segons expliquen des de l'hotel, el tancament és fruit de la transformació que l'hotel Monument viurà pel seu 10è aniversari. La reforma de vestíbul de l'hotel obligarà a tancar Oria durant un temps.
Si no rep cap altra estrella durant la gala en algun dels seus altres restaurants, Berasategui perdrà enguany dues estrelles de cop
Es preveu que el restaurant reobri a la primavera del 2026, però amb un concepte nou. Martín Berasategui continuarà vinculat al projecte, que serà complementari a Lasarte, el restaurant de Barcelona amb tres estrelles Michelin regentat pel xef basc juntament amb Paolo Casagrande. No serà fins a principis de l'any vinent que se sabran els detalls de la nova obertura. Entre les principals incògnites, caldrà saber si Goikoetxea seguirà al capdavant de l'equip de cuina.
La segona estrella de l'any
Si no rep cap altra estrella durant la gala en algun dels seus altres restaurants, Berasategui perdrà enguany dues estrelles de cop. El tancament d'Oria, malgrat que sigui temporal, implica la pèrdua de l'estrella perquè durant la gala el restaurant romandrà tancat. A més, el tancament definitiu d'Etxeko suposa una segona pèrdua assegurada al palmarès del xef basc. Etxeko va existir durant 5 anys a l'hotel Bless d'Eivissa i va obtenir l'estrella Michelin l'any 2022 sota la direcció del xef Paco Budía. Des del tancament del restaurant, a l'espai que ocupava el projecte de Berasategui, ara hi ha el restaurant Lumbre, un espai gastronòmic basat en tècniques ancestrals de brasa.
La gala de la guia Michelin d'enguany servirà també per veure si Barcelona perd alguna estrella més a part de la de l'Oria, o si, per contra, suma nous guardons. Catalunya és la regió que lidera l'Estat pel que fa a nombre d'estrelles i Barcelona és la ciutat de referència pel que fa a bona gastronomia. Fins a 4 restaurants amb 3 estrelles Michelin a la capital (AbAC, Cocina Hermanos Torres, Lasarte i Disfrutar) i 1 a Girona (El Celler de Can Roca) converteixen Catalunya en la regió més destacada de la guia gastronòmica més influent del món.