Durant molt temps, els llegums en conserva, com els cigrons de pot, han estat envoltats de prejudicis infundats, especialment entre els qui intenten seguir una dieta saludable. La idea que són menys nutritius que els llegums secs ha calat en l'imaginari col·lectiu, en gran part per la seva condició d'aliment processat. Tanmateix, aquesta creença està més relacionada amb el desconeixement que amb l'evidència científica. Tal com expliquen nombrosos nutricionistes, entre ells el divulgador Aitor Sánchez, els cigrons de pot no només són segurs, sinó també altament nutritius, i el seu contingut en proteïna no és menor del que sembla, com molts creuen.
L'avís d'un nutricionista sobre els cigrons de pot
La principal confusió neix en comparar els valors nutricionals per 100 grams de llegum sec amb 100 grams de llegum cuit. En el primer cas, es tracta d'un producte deshidratat, sense gairebé aigua, el que fa que tots els seus nutrients, incloses les proteïnes, estiguin més concentrats. En coure'ls o comprar-los ja cuits en conserva, aquests mateixos llegums han absorbit aigua, augmentant el seu volum i pes, però sense haver perdut el seu valor nutricional. El que passa és que aquests nutrients es troben repartits en més pes a causa de l'aigua, per la qual cosa el contingut per 100 grams pot semblar més baix. En realitat, si mesurem una ració completa de cigrons bullits, siguin de pot o cuits a casa, l'aportació proteica és pràcticament la mateixa.
L'aportació proteica d'un pot de cigrons amb uns bullits a casa és pràcticament la mateixa
Aitor Sánchez utilitza un exemple molt gràfic per aclarir-ho: comparar un raïm amb una pansa. La pansa no té més sucre o més fibra que el raïm, simplement ha perdut aigua i els nutrients estan més concentrats. L'error està en comparar pesos sense tenir en compte la hidratació, una cosa que passa amb molts llegums.

Un altre dels mites habituals és sobre el líquid de conservació que acompanya els llegums en pot. Moltes persones creuen que és perjudicial o que ha de rebutjar-se sempre, però el fet és que no suposa cap risc per a la salut. La seva funció principal és mantenir el llegum hidratat i evitar la seva oxidació. De fet, s'utilitza com a substitut de l'ou en receptes veganes per fer merenga vegetal, la qual cosa demostra la seva versatilitat i seguretat. Això sí, si la textura no encaixa en un plat fred com una amanida, pot rebutjar-se per gust, però no per necessitat.

Quant a la sal, un altre punt que genera inquietud, l'expert aclareix que no hi sol haver un excés preocupant, encara que sempre és aconsellable revisar l'etiquetatge i triar conserves amb menys d'un gram de sal per cada 100 grams. En tot cas, el conjunt de beneficis nutricionals dels cigrons, com el seu alt contingut en fibra, potassi i proteïnes vegetals, compensa àmpliament qualsevol aportació moderada de sodi. Així que, lluny de ser un producte a evitar, els cigrons de pot són una opció còmoda, sana i recomanable per mantenir una dieta equilibrada.