Quina seria la recepta que cuinaries el primer dia en què entres a viure a la teva nova casa? Quina seria la primera recepta que cuinaries si t'assabentes que et contracten a la feina dels teus somnis? Quina seria la recepta que cuinaries per demanar matrimoni a la teva parella? En aquest cas, però, la pregunta li fem al president Artur Mas i és la següent: quina seria la primera recepta que cuinaria el dia en què Catalunya sigui un Estat independent? Aquí entren en joc preferències i gustos de tots els colors: receptes locals, de proximitat, característiques del teu poble o comarca. Ara bé, la gastronomia també ofereix la possibilitat de jugar amb metàfores i el 129è president de la Generalitat de Catalunya aposta per aquesta via.
La primera recepta que cuinaria Artur Mas en una Catalunya independent
Després d'una conversa amb el polític convergent en la qual explicàvem els seus restaurants preferits, les seves receptes predilectes o si era més apassionat dels esmorzars de forquilla o els brunch, ara publiquem una nova entrega en què revelem la primera recepta que cuinaria Mas si Catalunya aconseguís la independència. I la resposta pot sorprendre més d'un perquè no es tracta d'un mar i muntanya, o d'un plat sucós de carn o peix a la brasa, que és la seva delicatessen, sinó que elaboraria una recepta ben senzilla: una truita. “Perquè significaria haver sortit de l’ou”, confessa en exclusiva a La Gourmeteria.

Una metàfora molt poètica que demostra el lligam entre política i gastronomia. Això és perquè la cuina és rellevant en tots els aspectes quotidians del dia a dia, tot i que no en som conscients sempre. Davant de la resposta de l'exlíder de Convergència Democràtica de Catalunya, des d'aquest vertical gastronòmic li recomanem dos articles de la nostra col·laboradora, i cuinera del Semproniana, Ada Parellada perquè el president en prengui nota i pugui cuinar la millor truita francesa de la seva vida o, d'altra banda, fer una truita de patates perfecta.
Com cuinar la millor truita francesa de la teva vida
Per clavar la truita francesa necessitaràs: 3 ous, sal i mantega. Ingredients bàsics i senzills per a una recepta bàsica, senzilla, però que té el seu truc. Amb una cullera, bat els ous amb la sal. Posa una paella al foc, amb una intensitat tirant a forta. Desfés-hi la mantega i aboca-hi els ous. Un cop dins, remena la paella amb una mà i els ous amb l'altra, amb l'ajuda d'una cullera. Mantingues el procés durant una estona perquè els ous comencin a quallar lleugerament, que agafin una textura de mousse. Embolica de dins a fora, també les cantonades de la truita. Aboca cap a fora i fes uns copets per aconseguir que la part de fora vulgui entrar cap a dins. Amb l'ajuda d'una forquilla, és moment de girar la truita. Coordina molt bé el moviment de canell de la mà que aguanta la paella i l'acompanyament amb la forquilla que has de fer amb l'altra. És el moment clau i més delicat de la truita; no et posis nerviós, simplement flueix amb la paella. Deixa-la uns segons i torna-la a girar, fent el mateix moviment. Uns segons més i posa-la a la vora de la paella per servir-la girada al plat on te la mengis.

La millor truita de patates: el pas a pas per fer-la perfecta
A l'altra opció tenim la truita de patates, un d'aquells plats que sedueix amics i enemics i agrada a petits i grans, per tant, és fonamental saber-lo fer a la perfecció. El primer que fem és pelar les patates i tallar-les a rodanxes fines i posar-hi la sal quan encara estan crues. És molt important posar les patates a un colador durant quinze minuts perquè podrem apreciar la quantitat d'aigua que treuen. “Fora, aquesta aigua és perjudicial i afecta el sabor de la nostra truita de patates”. Sofregim les patates a la paella en oli abundant, hi incorporem la ceba i deixem cuinar durant una llarga estona. Que vagi fent i vagi desprenent aquesta olor tan característica. Abans de treure-ho del foc, apugem la temperatura al màxim i ho coem durant dos minuts. Així aconseguim que les patates es fregeixin una mica. Colem l'oli. Traspassem les patates i la ceba a un bol i perquè no ens coguin gaire els ous, obrim una mica les patates i treguin el fum. “Tothom bat els ous, però jo no; els aboco directament”, revela la cuinera del Semproniana.
Remenem tot el conjunt, una mica més de sal i deixem reposar durant un quart d'hora abans de tornar-ho a posar a la paella. Farem servir la mateixa amb l'oli residual que ha quedat de fregir les patates i posem tot el remenat a fer-se. Amb l'estri de fusta sacsegem suaument el centre perquè també es cogui. Passats uns minuts li donem la volta i acabem de fer la truita de patates per l'altra banda. Bon profit!