La combinació d'una dieta equilibrada i esport és la clau per mantenir una vida sana. Però dins de la dieta equilibrada, cada aliment juga el seu paper. N'hi ha que aporten més vitamines, d'altres que són font de calci i alguns que aporten més quantitat de greix. Tendim a classificar els aliments en 'saludables' i 'no saludables', però en realitat tots els productes són bons si es consumeixen en la quantitat i la periodicitat que toca. I és justament en el grup d'aliments que sovint considerem com a 'no saludables' que trobem un producte amb més beneficis del que pensaves.
L'aliment que millora el rendiment físic
Ni bròquil, ni fruits secs, ni plàtan: hi ha un aliment que agrada a tothom i que és un dels millors per millorar el rendiment físic a l'hora de fer esport segons un estudi de la UOC. Lluny de ser un capritx, la xocolata negra rica en cacau pot tenir efectes positius sobre el rendiment físic, especialment en esports de resistència. Així ho explica Laura Esquius, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, que recorda que aquest aliment conté flavonoides amb capacitat vasodilatadora, capaços de millorar el flux sanguini i l'estat d'ànim, si es consumeix en el moment i la quantitat adequats. Esquius afirma que "la xocolata, especialment la xocolata negra amb alt contingut en cacau, pot aportar alguns beneficis indirectes en l'activitat física gràcies als seus compostos bioactius".
La xocolata negra podria considerar-se una opció segura i accessible dins una estratègia nutricional equilibrada

A més, els polifenols del cacau tenen un efecte antioxidant, ja que ajuden a combatre l'estrès oxidatiu induït per l'exercici intens. I compostos com la teobromina, la fenetilamina i una petita quantitat de cafeïna poden tenir efectes lleus sobre l'estat d'alerta i el benestar, amb una possible millora de la motivació i l'estat d'ànim. En un estudi sobre el consum de xocolata negra en futbolistes d'elit, s'ha vist que aquest aliment pot millorar la recuperació, reduir el dolor muscular i afavorir el rendiment esportiu en accions d'alta intensitat. Uns beneficis que se sumen als efectes positius sobre la resistència, l'energia i el control motor. Per tot això, la xocolata negra podria considerar-se una opció segura i accessible dins una estratègia nutricional equilibrada, sobretot en adolescents.
Un estudi recent sobre el consum de xocolata negra en futbolistes d'elit ha revelat que aquest aliment pot millorar la percepció de recuperació, reduir el dolor muscular després de l'exercici i afavorir el rendiment en accions d'alta intensitat. A més dels seus possibles efectes ergogènics sobre la resistència, l'energia i el control motor, la xocolata negra podria considerar-se una opció segura i accessible dins d'una estratègia nutricional equilibrada, especialment en adolescents.

El tipus de xocolata ideal
No tots els tipus de xocolata serveixen igual per aconseguir aquests beneficis. La que millor funciona és la xocolata negra amb més del 70 % de cacau, per la seva concentració més gran en flavonoides i el seu contingut més baix de sucre i greix afegit, segons afirma Laura Esquius, que recorda, a més, que la biodisponibilitat dels flavonoides pot veure's afectada pel processament del cacau i que no tota la xocolata negra conserva la mateixa concentració útil d'aquests compostos. La clau de tot plegat, però, tal com dèiem al principi, és seguir una dieta equilibrada que combini tots els tipus de nutrients en les quantitats necessàries per a cadascú. La millor recomanació nutricional sempre és la que et pugui fer un especialista sobre el tema en funció de les teves necessitats personalitzades.