Durant la tardor i l'hivern, una de les principals preocupacions entre les mares i els pares és que els petits de la casa agafin un possible refredat o, fins i tot, la grip. Refredats, infeccions respiratòries o la grip són alguns dels clàssics d'aquesta època de l'any. Existeixen moltes formes de prevenció de contagi com la vacunació, rentar-se sovint les mans o ventilar les habitacions, així com diversos tractaments farmacològics sempre amb prèvia consulta al metge, per disminuir els seus molestos efectes. Però, quin paper juga l'alimentació en aquest assumpte?

❄ Condiments i espècies que t'ajudaran a combatre el fred

 

Aliments que ajuden a combatre els refredats

Dins d'una adequada dieta equilibrada, aliments amb propietats antioxidants, antivirals i bactericides, a més dels rics en vitamines A, B, C i proteïnes, poden ajudar a prevenir i alleujar els símptomes del refredat, fins i tot reduir la seva durada. Els nutricionistes aconsellen abans que res seguir una dieta saludable que ajudarà al nostre organisme a estar més preparat per prevenir i combatre els símptomes en el cas que agafem un bon refredat, o la grip, per exemple. Però, entre la gran varietat d'aliments que trobem als establiments, posats a escollir, quin tipus de productes senzills podem afegir al carretó de la compra per a tal objectiu?

👶 Els millors aliments per als més petits aquesta tardor

 

Llegums

Els llegums són un aliment ric en nutrients, sent font de proteïnes vegetals i aminoàcids, entre altres nutrients de gran rellevància. Si acoblem els llegums amb cereals, no faria falta preparar un segon plat, col·laborant en l'enfortiment del sistema immune.

Sopes

Contribueixen a mantenir una correcta hidratació, molt important a la nostra missió de no refredar-nos, i a reduir la gana. Per això, és fonamental beure uns dos litres d'aigua diaris, podent assolir-se amb infusions i brous.

goulash g3ff4a72df 1280
Sopa / Foto: Pixabay

Fruita i verdura

Crucials per obtenir un nivell adequat en vitamines i minerals, sent recomanable menjar racions de fruita i verdura cada dia. Aquests poden estar inclosos als àpats o amanides, on queden molt bé. Entre la fruita, els cítrics són un bon aliment per millorar el refredat, podent prendre's en suc. La llimona és un altre aliment ric en vitamina C i amb propietats antisèptiques.

🥕 Aquestes són les fruites i verdures que hauries de menjar amb pell

 

All

També ens serà de gran utilitat l'all a la nostra missió de no refredar-nos, ja que compta amb propietats antisèptiques, alleujant la congestió nasal, sent d'utilitat per tractar un coll irritat.

Llet

Un vas de llet calenta pot ser de gran utilitat per suportar un fred hivern, a la qual cosa cal sumar el seu alt valor en proteïnes i vitamina D, permetent mantenir sans els nostres ossos.

garlic gc19af0715 1280
Alls / Foto: Pixabay

No t'oblidis de les proteïnes i l'aigua

També és important afegir a la cistella de la compra aliments rics en proteïnes, ja que el dèficit d'aquestes pot augmentar el risc de patir infeccions. Entre aquest tipus d'aliments destaca la fruita seca, els llegums o la llet desnatada. La ingesta de líquids també és molt rellevant: beure molta aigua evita la deshidratació, ajuda a l'eliminació de mucositat i també a disminuir les toxines. Aquesta aportació que ens ofereix l'aigua pot també substituir-se o complementar-se amb sucs amb propietats antioxidants com el de taronja o el de tomàquet.