Tenim certa objecció a menjar la pell de la majoria de vegetals, sobretot de les verdures i hortalisses. Amb la fruita sembla que hi ha algunes excepcions clares, com la poma, que sabem que podem menjar-la amb pell, independentment que ho fem o no. Però el més habitual és que la textura, gruix i sabor amarg dels vegetals, a més de la possibilitat que continguin pesticides, no ens ajudi a valorar els beneficis que ens pot aportar la pell de determinats aliments.

🥦 Quines verdures de temporada puc menjar a la tardor?

 

Patates amb pell / Foto: Unsplash
Patates amb pell / Foto: Unsplash

On s'acumulen més nutrients?

Malgrat que determinats productes hortícoles concentren pesticides i herbicides a la seva capa externa, és recomanable rentar-los adequadament per poder menjar-los amb pell sense posar en perill la nostra salut. D'aquesta manera, estarem obtenint molts més beneficis per a l'organisme, ja que és a la superfície on s'acumulen més nutrients. Consumir fruites i hortalisses amb pell augmenta la ingesta de vitamines, antioxidants i enzims digestius. No obstant això, tingues en compte que hi ha certs aliments que no tenen teixit comestible o és difícil de digerir. És el cas de les taronges, mandarines, alvocats, carbasses, melons o síndries.

Aliments que pots ingerir amb pell

Pastanaga

La pell de la pastanaga conté pràcticament els mateixos nutrients que la seva carn, però molt més concentrats. Si les rentes bé per treure tots els pesticides, pots ingerir les pastanagues crues i sense pelar. En les cremes, pans de pessic i batuts la pell passa totalment desapercebuda.

Pastanaga amb pell / Font: Pexels
Pastanaga amb pell / Foto: Pexels

Ceba

Resulta sorprenent que la pell de les cebes es pugui ingerir, però també és possible. Especialment, la que és marró, pel seu alt contingut en flavonoides i vitamines. Això sí, millor menjar-la molta i empolvorada per sobre dels cèrcols.

Patata

La seva pell conté nutrients essencials que no hauries de desaprofitar, com la vitamina C, vitamines del complex B i alguns minerals com el potassi, magnesi, ferro i fòsfor. No conté a penes calories i té un gran poder sadollant que ens apartarà de picotejar innecessàriament entre hores. Rica en fibra, millora les digestions i pots prendre-la cuita, al forn o al vapor perquè no perdi cap de les seves propietats.

Cogombre

La pell del cogombre ens aporta unes quantitats molt interessants de fibra insoluble que no trobem al seu interior. Aquesta fibra ajuda a netejar el tracte digestiu i a evitar el restrenyiment. Si afegim a aquest tipus de fibra la que conté la part tova del cogombre, que és soluble, sens dubte es converteix en un aliment molt més complet. A més, la pell del cogombre ens aporta una bona dosi de vitamina K, fonamental per al bon manteniment dels ossos i per impulsar el creixement cel·lular.

🥒 Novembre: tots aquests aliments pots plantar durant aquest mes

 

Mànec|Mango amb pell / Font: Pexels
Mango amb pell / Foto: Pexels

Mango

Si aquesta fruita és prou madura, menjar la seva pell t'ajudarà a obtenir carotens, diverses vitamines i polifenols. A més, és font de fibra insoluble, magnesi i potassi.

Préssec

Qui no sigui al·lèrgic al borrissol de la pell del préssec, ha d'aprofitar les seves abundants vitamines i flavonoides. El mateix succeeix amb els paraguaians i les nectarines.