Ha arribat l'estació més freda de l'any a les nostres ciutats i convé estar preparat davant dels mals de l'hivern: refredats, grips, congestions, dolors musculars... Per això hem preparat una selecció d'herbes medicinals amb què poder omplir la teva farmaciola d'hivern de casa per tractar de forma natural els mals associats al fred. 

👉 Aquests 9 aliments són ideals aquesta tardor per millorar l'estat d'ànim

 

Plantes clàssiques de la nostra cuina

Les propietats medicinals de moltes herbes són conegudes des de temps immemorials. Els avenços de la medicina han relegat d'alguna manera a l'oblit aquest compendi de saviesa popular. Però el cert és que funcionen, i molt. A continuació descobrirem quines plantes naturals ens ajudaran a tractar els mals que l'hivern ens pot provocar a totes i tots en algun moment d'aquesta època de l'any.

mal de cap gonzalommd
Mal de cap / Foto: Gonzalo

Caiena

Aquesta espècia que llancem als guisats perquè doni un característic sabor picant, és una gran aliada contra grips i constipats. La capsaïcina o el picant de la caiena aclareix el nas i el coll. Simplement, especia bé els teus plats amb ella.

Farigola

Una altra herba habitual a la nostra cuina per aromatitzar els guisats que conté un oli essencial per combatre les infeccions bacterianes i virals. En realitat és una espècie d'antibiòtic natural que pot ajudar-nos amb les infeccions bucals i moltes més. Però el seu paper com a expectorant per descongestionar les vies respiratòries és vital a la nostra farmaciola d'hivern. Es pot fer una infusió amb una culleradeta de farigola seca en un vas amb aigua bullent. Si s'afegeix llimona o mel de farigola es multipliquen les qualitats.

Farigola / Font: Pexels
Farigola / Foto: Pexels

Eucaliptus

És un complement extraordinari per descongestionar les vies respiratòries. El millor és comprar el seu oli essencial i aplicar-lo sobre el pit per inhalar els seus vapors. Millor no utilitzar-ho en nens, tret que adquireixis a la farmàcia un preparat especialment per a ells. Tampoc no convé ingerir-lo, tret d'en preparats comercials.

Camamilla

Aquesta que prenem sovint en infusions és un remei molt potent per als refredats i la congestió. L'ideal és administrar-la per inhalació, fent "vapores"… Llança un grapat de camamilla en aigua bullent (també es pot afegir una gota d'oli d'essència de lavanda o eucaliptus) i cobreix la cassola amb una tovallola, formant una "sauna" facial durant 10 minuts.

Camamilla / Font: Pexels
Camamilla / Foto: Pexels

Orenga

Aquesta espècia que sembla família de la pizza i la pasta, és un remei natural molt emprat a les Filipines per les seves propietats antiinflamatòries, bactericides, antioxidants, antivirals i antifúngiques. Es pot coure un grapat d'orenga en un quart litre d'aigua i prendre mig gotet endolcit amb mel tres vegades al dia. O bé realitzar inhalacions amb un grapat d'orenga afegida en aigua calenta. A l'hivern, és el remei ideal per combatre refredats, bronquitis, infeccions de les vies respiratòries, sinusitis, asma, etc.

Gingebre

És un conegut remei per a la indigestió i també per a les nàusees de les embarassades. El que no és tan conegut és que també serveix per combatre la grip i el mal de coll. Cal afegir un grapat a dues tasses amb aigua bullent, deixar en cocció de 15 a 20 minuts i, si es desitja, afegir llimona i mel per prendre uns petits glops.