Cuinar les llenties de la manera adequada és fonamental per aprofitar al màxim el seu contingut de ferro, un mineral essencial per a la salut que ajuda a transportar oxigen per tot el cos i a mantenir un sistema immunitari saludable. Et presentem alguns consells sobre com cuinar les llenties per augmentar l'absorció de ferro.

micheile henderson FhMB8pMge5U unsplash
Hi ha moltes maneres de cuinar llenties / Foto: Unsplash

Remull previ opcional

Si bé no és necessari remullar les llenties abans de cuinar-les, algunes persones opten per fer-ho per estovar-les i facilitar la seva digestió. Si decideixes remullar-les, deixa-les en aigua durant almenys 2-4 hores abans de cuinar-les. Això pot ajudar a reduir els compostos antinutricionals que poden interferir amb l'absorció de ferro.

Les llenties tenen un alt contingut en ferro que beneficiaran al teu organisme

Esbandeix les llenties

Abans de cuinar-les, esbandeix bé les llenties sota aigua corrent per eliminar qualsevol brutícia o impureses. Això també pot ajudar a eliminar alguns dels compostos antinutricionals que es troben a la closca de les llenties.

Afegeix una font de vitamina C

La vitamina C ajuda a augmentar l'absorció de ferro no hemo, que és el tipus de ferro present en les plantes com les llenties. Per millorar l'absorció de ferro, pots agregar ingredients rics en vitamina C als teus plats de llenties. Algunes opcions inclouen tomàquets, pebrots, espinacs, llimona o llima espremudes.

Evita l'excés de te o cafè

La cafeïna i els tanins presents en el te i el cafè poden interferir amb l'absorció de ferro. Per tant, és millor evitar consumir grans quantitats d'aquestes begudes durant els àpats que contenen llenties si estàs preocupat per l'absorció de ferro.

Cuina amb herbes i espècies

Algunes herbes i espècies, com el comí, la farigola i l'orenga, contenen compostos que poden ajudar a augmentar l'absorció de ferro. Agregar aquestes herbes i espècies als teus plats de llenties no només millorarà el seu sabor, sinó que també pot ajudar a augmentar l'absorció de ferro.

No sobrecoure les llenties

Cuina les llenties fins que estiguin tendres, però encara fermes per evitar la pèrdua excessiva de nutrients, inclòs el ferro. Si les llenties es cuinen en excés, poden tornar-se toves i perdre part del seu contingut de ferro.

Combina amb aliments rics en ferro

Per obtenir una dosi addicional de ferro, considera combinar les llenties amb altres aliments rics en ferro, com espinacs, carn magra, peix o ous. Això pot ajudar a augmentar la ingesta total de ferro del teu menjar.

yogesh pedamkar z85zzIkRYFY unsplash
Llenties, una font nutritiva / Foto: Unsplash

Si segueixes aquests consells i tècniques en cuinar les llenties, podràs aprofitar al màxim el seu contingut de ferro i gaudir d'un àpat deliciós i nutritiu. Assegura't d'incloure les llenties en la teva dieta regular per obtenir tots els seus beneficis per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!