La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les llenties i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes llenties guisades a la clàssica amb cruixent de sobrassada, unes llenties amb crema de bacallà i la seva pell cruixent i una amanida de llenties a la taronja.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes amb llenties

1. Llenties guisades a la clàssica amb cruixent de sobrassada

Ingredients:

  • 300 g de llenties
  • Una ceba
  • 4 grans d’alls
  • 2 pastanagues
  • 300 g de carabassa
  • 300 g de xoriç picant
  • Uns fils de safrà
  • Una punta de comí
  • Una patata pelada
  • Sal i pebre

Per al cruixent de sobrassada:

  • 100 g de pa ratlla
  • 100 g de formatge parmesà
  • 100 g de sobrassada
  • Un ou
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Fem el cruixent de sobrassada. En un bol posem l’ou, la sobrassada, el pa ratllat i el formatge parmesà. Barregem amb les mans fins a aconseguir una massa. Amb un corró estirem entre dos papers de forn i enfornem a 180 °C durant uns vint minuts. Deixem refredar i reservem. Per les llenties, punxem el xoriç i el coem lentament a una cassola perquè tregui part del seu greix. Afegim els alls aixafats i fem coure un parell de minuts més a foc baix. Ara hi posem la ceba i les pastanagues tallades menudes. Afegim una mica més d’oli i deixem coure lentament uns deu minuts. Hi posem la carabassa tallada i la patata. Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament i hi aboquem les llenties. Cobrim amb aigua freda, sal, pebre, comí i safrà. Baixem el foc i deixem coure lentament uns 50 minuts. Si veiem que l’aigua es consumeix i les llenties afloren, afegim més aigua calenta. Al final de la cocció, traiem el xoriç i el tallem a rodanxes. Ara posem a un vas de batedora part del caldo, unes quantes llenties, alguna patata i alguna verdura. Ho triturem fins que queda una crema fina. L’afegim a les llenties. Remenem, rectifiquem de sal i pebre. Servim amb la galeta de sobrassada.

2. Llenties amb crema de bacallà i la seva pell cruixent

Ingredients:

  • 500 g de bacallà dessalat
  • 100 ml d’oli
  • 100 ml de nata líquida
  • 2 grans d’all
  • 400 g de llenties cuites
  • Pebre vermell
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Retirem la pell del bacallà i la disposem sobre un paper de forn, cap per avall. L’enfornem a 180 °C durant uns vint minuts o fins que quedi pràcticament seca. La deixem refredar (que s’acabarà d’assecar i quedarà cruixent). La reservem. Filetegem els grans d’all i els confitem lentament en l’oli, a foc ben baix, durant uns vint minuts. Retirem els alls i hi posem el bacallà procurant que l’oli encara sigui calent. Triturem, afegint-hi la nata líquida fins que quedi una crema fina. Tastem i afegim sal, si cal. En una paella posem la crema de bacallà, esperem que agafi temperatura i hi posem les llenties cuites. Sacsegem el conjunt i servim amb pebre vermell, els alls confitats i la pell de bacallà cruixent.

3. Amanida de llenties a la taronja

Ingredients:

  • 300 g de llenties cuites
  • 100 g de ruca
  • 100 g de pernil
  • Una taronja
  • Pipes de gira-sol i ametlla filetejada
  • Oli d’oliva
  • Un raig d’oli de sèsam
  • Una culleradeta de mel
  • Una cullerada de mostassa
  • Farigola fresca
  • Pebre vermell
  • Sal
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez
Receptes llenties / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Ratllem la pell de taronja i la posem en el bol on farem la vinagreta. Afegim la mostassa, la mel, l’oli de sèsam, farigola fresca, pebre vermell, sal i oli d’oliva. Barregem bé. Tallem la taronja a sang i reservem. Premem bé la pell de la taronja per aprofitar tot el seu suc i l’afegim a la vinagreta. Barregem. Amanim les llenties amb la vinagreta. Al plat hi posem una base de ruca, a sobre hi posem les llenties. Acabem amb la taronja tallada, pipes de gira-sol, ametlla filetejada i acabem amb pernil tallat.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes de les llenties o, en general, dels llegums, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!