Abans que molts lectors es llancin les mans al capdavant, recordarem que l'OMS (Organització Mundial de la Salut) afirma que no hi ha una quantitat segura per a la nostra salut. Així ho va fer saber en una publicació de la revista The Lancet Public Health a començaments d'any. Unes declaracions amb què trencava amb molts especialistes que consideren que sí que hi ha una quantitat que no només és segura, sinó que pot aportar multitud de beneficis.

Prendre una copa de vi al dia o seguir un consum moderat pot continuar sent recomanable sempre que no interfereixi amb alguna malaltia crònica o amb un tractament determinada, una cosa que informarà l'especialista. Així doncs, si ens centrem en un adult sa, podem reprendre el consell de molts metges i nutricionistes d'introduir una copa de vi negre (això és important a causa de la seva composició) en un dels àpats. I això també és alguna cosa a tenir en compte, el fet de consumir-ho juntament amb altres aliments.

Objecte d'estudi

Com no podia ser de cap altra forma, el vi, que porta formant part de la nostra alimentació des de temps antics, ha estat objecte d'estudi des de mil i una perspectives. I una de les principals ha estat concretar què i com beneficia aquesta beguda a la nostra salut. Un dels més clars i concrets va ser el dut a terme pel Departament de Farmacologia de la Facultat de Farmàcia Annamacharya, a l'Índia. Entre les conclusions es pot llegir: "El vi negre conté components antioxidants com a resveratrol, proantocianidina, cuarcetina, etc., i aquests components actius exerceixen funcions protectores com a efectes captadors de radicals lliures, disminuint l'estrès oxidatiu i reduint la lesió ateroescleròtica inflamatòria tant en animals com en humans, la qual cosa és evident en aquesta revisió." I, és més, els mateixos investigadors van assegurar que "el vi negre com a complement dietètic podria ser beneficiós per als factors de risc cardiovascular".

vaig veure pixabay (3)
El vi porta formant part de la nostra alimentació des de temps antics / Foto: Pixabay

Ingredients de luxe i ment sana

Igual com el raïm i moltes altres fruites, una copa de vi negre és atapeïda d'antioxidants naturals. Aquests són capaços de prevenir l'oxidació a causa de l'exposició de radicals lliures. Així, els antioxidants no només combaten l'envelliment precoç, també el dolor cel·lular. ​Un altre ingredient estrella és el resveratrol, un vasodilatador que evita la formació de coàguls a la sang i, per tant, cuida al cor i a les artèries. Al seu torn, aquest és el motiu pel qual no és recomanat el vi a persones que segueixen un tractament anticoagulant, ja que la seva sang podria ser massa "líquida" amb el consegüent perill d'hemorràgies.

vaig veure pixabay (2)
Introduir una copa de vi al dia / Foto: Pixabay

A més dels beneficis per a la nostra salut física, també cal esmentar els que aporta a la nostra salut mental. Està demostrat que el fet d'obrir una ampolla de vi i degustar la copa amb calma ens ajuda a alliberar endorfines i serotonina, hormones relacionades amb el benestar i la felicitat. Aquest efecte es duplica quan el prenem amb amics o éssers estimats, però si estem sols també té un efecte interessant. Se sol associar amb aquesta idea d'"aquest és el meu moment" i ens aporta calma després d'un dia intens. És una cosa similar a posar la nostra ment en pausa i deixar els problemes fora per uns minuts.

Aquest efecte relaxant del vi també és ideal per ajudar a agafar el son en persones amb problemes d'insomni. Això sí, sempre amb moderació i no superant la dosi recomanada per evitar que tots aquests beneficis es tornin en problemes. Per què brindaràs avui?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!