Dissabte al matí. Baixes a fer la compra al mercat i puges a casa carregat de bosses. Has comprat una mica de tot a les teves parades de confiança i ara et disposes a fer el dinar i el sopar d'avui. Et poses el davantal, apuges el volum de la música i prepares els estris per cuinar. Obres el calaix i comences a treure trasts: un ganivet, un pelador, una paella, un altre ganivet, una espàtula amb una forma estranya, una mena de vares que no tens massa clar per a què serveixen... i de sobte et planteges per què tens tanta ferralla al calaix a la cuina. De vegades comprem per sobre les nostres possibilitats; I tu, tens estris inservibles a casa? Aquests són els 3 estris de cuina més inútils de tots.
Estris de cuina inútils
En una cuina professional hi ha estris de tota mena. Eines que, si no t'ho expliquen, molts cops no saps ni per a què serveixen. Però en una cuina domèstica normal i corrent, sovint tenim més estris dels que realment necessitem. Quant fa que no fas servir aquell pelador de pinya que et van regalar per l'amic invisible de Nadal? I els 26 motlles de galeta en forma d'estrella que vas comprar en aquell viatge a Portugal? Són diversos els divulgadors gastronòmics que s'han fet ressò del tema i que han explicat quins són els estris més inútils de la cuina. El youtuber Diego Domínguez, més conegut a les xarxes com a @Diegodoal, explica quins són els seus preferits, però també els que creu que no caldria tenir a la cuina de casa.
Joc de ganivets
Per què vols 7 ganivets diferents si pots fer-ho tot amb només un parell? Els jocs de ganivets de diferents mides no serveixen per a res. Al cap i a la fi, són tots el mateix: un mànec de fusta o de plàstic amb una fulla afilada per tallar aliments. La mida de la fulla és l'únic que diferencia els ganivets, i si bé és cert que tenir-ne un de petit i un de gran és útil, tenir mides intermèdies és una pèrdua de temps, espai i diners.
El wok és inútil si tens una vitroceràmica o placa d'inducció. Si tens un fogó de gas, el wok és un estri totalment útil i funcional
Wok
Atenció aquí perquè el wok és inútil si tens una vitroceràmica o placa d'inducció. Si tens un fogó de gas, cada cop menys habituals, el wok és un estri totalment útil i funcional. Per què? Molt fàcil. La gràcia del wok, un estri a mig camí entre paella i cassola molt utilitzat a la cuina oriental, és que l'escalfor es distribueixi per les parets igual que per la base. Si tens un fogó de gas el podràs fer servir perquè el foc escalfa totes les parts del wok, però si tens vitroceràmica, el wok no serveix per a absolutament res perquè l'únic que pots escalfar és la base, igual que en una paella, en una cassola o en qualsevol altre recipient que tinguis per casa. Per tant, el wok, si tens inducció, no serveix per a res que no pugui fer una paella normal i corrent.
Batedor en espiral
Les vares metàl·liques per batre ous són molt útils i gairebé indispensables per a segons quines receptes. Però el batedor en espiral específic per a l'elaboració d'algunes salses és un estri totalment prescindible. És car, només és necessari per a dues tècniques concretes i segurament no el faràs servir mai.
La recomanació de Maria Nicolau
La cuinera i divulgadora gastronòmica, Maria Nicolau, explica quins són els seus estris imprescindibles en cas que els hagis de comprar tots de zero.
Així que ja ho saps: si et regalen aquests estris, fes bona cara i dona les gràcies; però si te'ls has de comprar, millor que et guardis la cartera a la butxaca i t'estalviïs els diners per anar a un bon restaurant.