Ja som a l’estiu i, amb ell, en ple 2022 encara torna el debat del topless, és a dir, que les dones no tapin els seus pits a les platges o a les piscines. És legal fer topless a Catalunya? Doncs depèn del lloc. T’expliquem tots els detalls a la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat.

🏖️ Aquestes són les 9 millors platges nudistes de Catalunya

És legal fer topless a la platja?

Sí. Es pot fer topless a totes les platges, tant a Catalunya com a Espanya. Segons la llei espanyola, cap autoritat pot exigir que una dona es tapi els pits allà. En aquest sentit, cal recordar que es pot fer nudisme a qualsevol platja sense que hi hagi cap llei que ho prohibeixi, de la mateixa manera que passa als rius o llacs. Tot i això, moltes persones prefereixen acudir a les platges nudistes, ja que se senten més còmodes en aquests espais on la major part dels assistents es troben en la mateixa condició.

És legal fer topless a una piscina pública?

Pel que fa a si es pot fer topless a les piscines públiques, la llei depèn de cada municipi, que pot regular les restriccions. En la majoria de casos no preveuen cap normativa diferenciada entre les indumentàries de bany de dones i homes i s’indica que les persones s'han de banyar amb banyador i que és obligatori a tot el recinte, i aquí és on prenen partit les interpretacions, ja que quan una dona només porta la part de baix, està portant banyador.

D’altres, prohibeixen explícitament fer topless a les piscines municipals i l'anomenat burquini, suposadament per raons d'higiene. Això sí, a cap piscina de Catalunya es limita, per exemple, l'ús del banyador tipus eslip o tanga per als homes, un fet que demostra que cal que les regulacions del funcionament de les piscines incloguin perspectiva de gènere, ja que imposar unes normes de vestimenta específiques per a les dones és un element clarament discriminatori. De fet, si fem memòria, recordarem com a l'Ametlla del Vallès es va arribar a fer una consulta per decidir si es podia fer topless a la piscina municipal, on va guanyar el sí. 

És legal fer topless a una piscina privada?

A les piscines privades, el tema de si es pot fer topless o no canvia. Allà sempre tindran la darrera paraula els propietaris, que ho hauran d’indicar de manera expressa als estatuts.

Una anècdota: l'agost del 2004 es va muntar una polèmica a Barcelona perquè dues associacions nudistes van publicar tríptics on asseguraven que el nudisme als carrers de Barna no estava gens prohibit. La força d'aquests comunicats és tan gran que, en certs fòrums nord-americans o de parla anglesa, se segueix parlant de Barcelona com una "ciutat oberta al nudisme" on és normal que la gent vagi en topless o, directament, sense res de roba.

Poc després de l'aparició d'aquests documents, l'Ajuntament de Barcelona no va trigar a explicar que de cap manera s'havien pres mesures per promoure el nudisme. "Respectem els drets dels defensors del nudisme, però seria una insensatesa pretendre imposar aquest criteri convivencial al conjunt de ciutadans".