Molts visitants trien visitar Còrdova fent una excursió d'un dia des de Sevilla perquè ambdues ciutats estan ben connectades i relativament a prop una de l'altra. Si està planejant un viatge per carretera per Andalusia, Còrdova i Sevilla són a tan sols hora i mitja.

Però, en tot cas, anar un cap de setmana a Còrdova val la pena per si mateix, com veurem a continuació.

✈️ Conèixer Buenos Aires és un valor segur

☀️ Com gaudir a la formidable Còrsega

Sorprèn-te amb la Mesquita-Catedral

La Mesquita-Catedral és la visita més cèlebre de Còrdova. Originalment, va ser construïda com una mesquita en els anys 700 quan Còrdova i moltes ciutats, en el que ara és la regió d'Andalusia, estaven sota control islàmic.

Després de centenars d'anys com a capital àrab, els cristians van prendre el control de Còrdova i van portar el cristianisme a la regió. Com a resultat, la Mesquita va ser cristianitzada en l'edat mitjana i, finalment, convertida en Catedral. Avui, la Mesquita és patrimoni de la humanitat per la UNESCO i una pedra angular de la història de Còrdova.

L'arquitectura morisca és evident des dels primers indicis de l'exterior de l'edifici. En ingressar al pati i finalment a l'interior, la mescla d'arquitectura d'aquesta combinació de cultures es revela des dels arcs moriscos amb ratlles vermelles i cremes fins a les influències gòtiques i renaixentistes predominants en els altars i capelles laterals.

L'Alcàsser dels Reis Cristians

A poques illes de la Mesquita es troba l'Alcàsser dels Reis Cristians o Palau dels Reis Cristians. Va ser construït en la dècada de 1300 com una fortalesa i després utilitzat com a residència pels Reis Catòlics quan es van disposar a derrotar els últims estats musulmans que quedaven al sud d'Espanya. Avui dia, és també Patrimoni Mundial de la UNESCO.

A l'interior del castell només queda la seva estructura. Tanmateix, s'exhibeixen espectaculars frescos romans del segle IV, descoberts en la dècada de 1950, que originalment formaven part del Circ Romà de la ciutat. També pots pujar a la torre per gaudir d'una vista panoràmica de Còrdova i els jardins del palau.

Després d'explorar l'interior, pren un temps per passejar pels jardins, on la gespa, les flors i els tarongers creixen al costat de fonts rectangulars.

El Alcázar de los Reyes Cristianos / Pixabay
L'Alcàsser dels Reis Cristians / Pixabay

El Call Jueu

El Call Jueu és l'antic barri jueu de Còrdova, que també acull alguns dels llocs més històrics de la ciutat, com la Mesquita-Catedral, el Palau dels Reis Cristians i l'única Sinagoga jueva de tot Andalusia. Tot el barri és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

En aquesta part de Còrdova, els carrers són estrets i els edificis emblanquinats, excepte pels testos penjants i les acolorides vitrines amb flors de tots els colors. Els carrers són plens de botigues, algunes de turístiques i altres que venen cuir i rajoles autèntiques, mentre que els restaurants amb mosaics i patis de flors l'atreuen amb olors de romaní, safrà, verdures fresques, carns i peixos.

La Porta d'Almodóvar

Assegura't de visitar la Porta d'Almodóvar mentre passeges pel nucli antic. Aquesta és la porta de la ciutat morisca més ben conservada de Còrdova que data del segle XIV i condueix al Call Jueu. Juntament amb les muralles, formava part del sistema de defensa de la ciutat. La Porta d'Almodóvar està inclosa en el reconeixement del Centre Històric de la ciutat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Les ruïnes antigues en Medina Azahara

Ubicada a uns 8 quilòmetres a l'oest de Còrdova, Medina Azahara és el lloc del Patrimoni Mundial de la UNESCO més recent de Còrdova. Aquesta ciutat califal va ser construïda a mitjans del segle X per Abderraman III per mostrar el poder i la força del seu regne. Durant aquest temps, Còrdova va ser la capital musulmana a Europa.

Va ser redescoberta al segle XX i, com a resultat, només s'ha excavat mínimament.

Camina pel Pont Romà

Originalment construït al segle I aC pels romans, aquest pont encara creua el riu Guadalquivir i arriba al centre històric de Còrdova. El pont ha patit diversos canvis i restauracions al llarg de la seva llarga història. Quan el visites avui, el que més observes són els canvis realitzats pels musulmans al segle VIII.

Descobreix els Patis de Còrdova

A més dels testos penjants que adornen les parets emblanquinades al voltant de la ciutat vella, els bonics patis interiors de Còrdova estan amagats i, majoritàriament, anés de la vista dels visitants.

Còrdova és un dels llocs més calorosos d'Europa i aquests patis van ser dissenyats per ajudar els residents d'antany i avui a mantenir-se frescos durant els calorosos mesos d'estiu. Els patis estan decorats amb plantes i flors, i en general algun tipus d'element d'aigua, per fer ombra i refrescar-se.

Val la pena portar a cap un recorregut pels patis per veure 7 o 8 patis populars de la ciutat, així com aprendre sobre aquesta característica arquitectònica que es remunta els romans.