No està sent tan ràpid com auguraven els experts després del Mundial del 1994, però el cert és que, a poc a poc, el soccer va guanyant adeptes a l'Amèrica del Nord, tant al Canadà com, sobretot, als Estats Units. La Major League Soccer (MLS), seguida per l'enorme comunitat hispana que viu a Amèrica del Nord, no para de créixer, la qual cosa ha permès que aterrin a la competició estrelles com Carlos Vela, Diego Rossi, Darwin Quintero, Carlos Pavón, Lodeiro o Nani, que han agafat el testimoni dels Ibrahimovich, Villa, Beckham, Gio Dos Santos, Pirlo i tants d'altres.

No és estrany, doncs, que a poc a poc vagin aterrant al soccer futbolistes nascuts a Catalunya, atrets pel creixement del futbol nord-americà i per l'excel·lent organització que tenen els seus equips. En el dia d'avui, hi ha 9 catalans jugant entre els Estats Units i el Canadà, quatre d'ells a la MLS.

Bojan Monreal Impact

Bojan està jugant a un gran nivell al Canadà / Monreal Impact

El ressorgir del 'canadenc' Bojan Krkic

Després d'un llarg periple pel futbol europeu, amb experiències a Espanya, Itàlia, Anglaterra, Holanda i Alemanya, Bojan va decidir l'any passat travessar l'oceà Atlàntic i acceptar una oferta del Monreal Impact que dirigeix Thierry Henry.

I el rendiment del de Linyola al Canadà està sent excel·lent, fins a recordar a la seva millor versió, la que es va veure en els seus primers anys a l'Stoke City. De moment, Krkic ha marcat ja set gols, l'últim clau per classificar l'equip per als playoffs, i ha estat nominat diverses vegades com a MVP del partit.

Ilie i Fontàs, sort dispar a Missouri

Els dos futbolistes, formats a les categories inferiors del Barça, comparteixen ara vestidor a l'Sporting Kansas City, amb sort dispar. Ilie Sánchez, que va arribar el 2017, s'ha convertit en una peça fonamental en el centre del camp de l'equip que ha estat el primer classificat en el seu grup de l'oest.

Pitjor sort està tenint Andreu Fontàs, que malgrat jugar alguns partits no està tenint la participació que esperava quan va decidir deixar el Celta per provar el somni americà.

Rosell, peça primordial a l'Orlando

Després de ser una peça fonamental a la Lliga guanyada pel Kansas City el 2013, Oriol Rosell va decidir tornar a Europa, per jugar quatre temporades a Portugal. El migcampista, però, va enyorar la vida dels Estats Units i el 2018 va acceptar una oferta de l'Orlando City.

I com en la seva etapa a Missouri, Oriol Rosell es va adaptar com un guant, fins a convertir-se en una peça clau en un equip que, com el d'Ilie i Fontàs, ha estat el primer en el seu grup de la lliga regular.

Tres catalans a la Segona nord-americana

Un esglaó per sota de la Major Soccer League apareix l'USL Championship, amb presència de tres catalans. El que més està destacant és Miguel Berry, un davanter que amb només 23 anys ja està despuntant al San Diego Loyal, el club que va fundar el mític Donovan. Després de despuntar en el futbol universitari, Berry va ser seleccionat pel Columbus Crew, de la MLS, en la setena posició del draft per a, seguidament, cedir-lo un any al San Diego Loyal. I Berry està responent, ja que ha marcat ja 3 gols en 7 partits.

I tampoc no els està anant gens malament als altres dos catalans de la categoria: Damià Viader i Nil Vinyals. El primer, lateral dretà, va arribar a l'Union Omaha procedent del futbol territorial català, i ja és un dels jugadors més apreciats al club de Nebraska. I també està rendint a un bon nivell Vinyals, a les files del South Georgia Tormenta.

Victor Blasco

Blasco, celebrant un gol amb el Pacific FC / Twitter / @victorblasco_

Blasco, qualitat per a la Colúmbia Britànica

Després de passar per les categories inferiors del Barça, el Cornellà i el Mallorca, Víctor Blasco va donar un canvi radical a la seva vida en traslladar-se al Canadà, per jugar a futbol a la Vancouver Island University. Li va anar tan bé que el 2014 va ser nomenat jugador de l'any, iniciant així una fructífera carrera pel futbol professional canadenc.

Des de l'any passat, Víctor Blasco, que ara té 26 anys, juga al Pacific FC, de la Primera Divisió canadenca, on continua aportant la seva qualitat i els seus gols.

L'escuder de Messi, un rodamon del futbol

El cas més curiós de tots és el d'Alfi Conteh, que després de passar per 13 equips de 8 països diferents, entre ells Serra Leone, Islàndia i Hongria, l'1 de gener va fitxar pel Louisina Krewe, del futbol amateur nord-americà, que dirigeix Joan Oliva, extècnic del futbol de base del Barça.

I és que Alfi es va formar en les categories inferiors del Barça, on va compartir davantera amb Leo Messi. De fet, fins a la seva etapa de juvenils era considerat una estrella en potència. La seva llum, però, es va apagar amb només 19 anys, iniciant una carrera d'allò més variada que ara l'ha dut fins a Louisina.