La Fundació Barça ha presentat aquest dimecres el seu primer informe d’avaluació del programa de refugiats que està duent a terme en diverses zones de Grècia, Líban i Itàlia.

L’acte ha comptat amb la presència del Jordi Cardoner, vicepresident del FC Barcelona i de la Fundació; Maria Vallès, presidenta de la Fundació del Barça; Panos Papoulias, director de programes i estratègies de la Fundació Stavros Niarchos; Lilian Thuram, ex jugador del Barça i part activa de la Fundació i Chakir El Homrani, conseller de treball, afers socials i famílies del Govern de la Generalitat de Catalunya.

14.000 nens i nenes beneficiats

El programa de la Fundació Barça, segons expliquen els responsables del projecte, ha pogut millorar el benestar de 14.000 nens i nenes de camps de refugiats (Skaramagas, Lesbos, Mória...),  de zones urbanes (Atenes), entorns municipals i també de centres d’acollida de menors durant el seu primer any d’actuació

El pla de la Fundació pretén millorar el benestar emocional dels joves i aconseguir que estableixin noves amistats amb nens d’altres ètnies o de la comunitat local, a més de reduir la seva conducta agressiva i aconseguir que guanyin autoestima.

cardoner thuram fundacio barça german parga

Lilian Thuram, una de les cares visibles de la iniciativa, ho ha explicat davant dels mitjans: “El que pretenem és donar una oportunitats als nens i nenes refugiats, que puguin pensar que són legítims. A vegades sembla que s’oblida que són éssers humans, cal mostrar la seva situació i ocupar-nos d’ells”, ha dit.

El Barça s’implica a fons

La vinculació del Barça amb la crisi humanitària dels refugiats comença fa tres anys. Llavors el club va apostar per implicar-se des dels mateixos camps de refugiats, i en aquest context neix la relació amb la Fundació Stavros Niarchos Foundation.

Un dels pals de paller de la metodologia de la Fundació Barça és el FutbolNet, un sistema on la vessant tècnica del futbol passa a un segon pla per donar preferència a la seva part pedagògica. A través de sessions de treball,  els educadors transmeten valors com el treball en equip o el pensar crític dels participants, però sempre adaptant-los al context de zones crítiques com els camps.

fundacio barça pilota alex caparros

Àlex Caparrós

Jordi Cardoner ha revelat que el Barça ha destinat 6 milions d’euros al programa i ha assegurat que “els culers poden presumir de representar més que un club” i ha destacat que la iniciativa permet que “els nens i nenes desprotegits s'integrin i es puguin donar la mà entre ells”.

El futbol, un llenguatge universal

Maria Vallès, directora de la Fundació, ha assegurat que la  seva responsabilitat “va més enllà de donar esperança a les persones que no en tenen”, si no que també pretén “canviar la percepció que es té dels refugiats”.

La directora ha lloat la tasca dels més de 190 educadors implicats en el projecte, “figures clau que generen empatia i que, a més, en un 30% dels casos també han estat refugiats”.

fundacio barça alex caparros

Àlex Caparrós

Per últim, Vallès ha volgut destacar el valor global de la pilota de futbol. Per exemple, al Líban, on la Fundació ha pogut ajudar a 1.747 nens, ha assegurat que han aconseguit “que es perdi la por entre refugiats i població local”.

La Fundació també actuarà a Catalunya

Un altre dels aspectes que s’ha destacat és que la Fundació del Barça també s’implicarà en casos que tinguin lloc a Catalunya. Segons ha anunciat Vallès, l’entitat té identificats entre 15 i 20 centres d’acollida en els quals es treballarà per aconseguir visibilitat i inclusió social de persones que per la seva condició -immigració i infantesa- són més vulnerables.

La iniciativa anirà estretament lligada amb la Conselleria de treball, afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, el conseller Chakir El Homrani ha destacat que “el Barça i el futbol, per la seva magnitud, són dos grans aliats per afrontar el repte de la integració”.