Dimecres, 23 de març de 2022
La manifestació en defensa del català a l'escola ha reunit unes 2.000 persones als carrers de Girona. La protesta estava organitzada conjuntament per sindicats de professors i estudiants. La marxa, amb sortida i arribada a la plaça de Pompeu Fabra, ha recorregut alguns dels punts més cèntrics de la ciutat.
Unes 250 persones s'han manifestat aquest dimecres a Lleida per rebutjar la sentència del TSJC que obliga els centres educatius catalans a impartir un 25% de currículum en castellà. La mobilització s'emmarca en la jornada de vaga en l'àmbit educatiu i universitari contra aquesta sentència i per reivindicar "una escola pública de qualitat i íntegrament en català" i "blindar" el model d'immersió lingüística.
A l'escola concertada, ha secundat també l'aturada el 7,38% del personal al Baix Llobregat –mentre que entre el personal de la pública és on menys adhesió s'ha generat-; el 7,08% a la Catalunya Central, el 4,19% al Consorci d'Educació de Barcelona; el 2,13% al Maresme i el Vallès Oriental; l'1,89% a Girona; l'1,42% a Barcelona Comarques; l'1,18% a Tarragona; i el 0,48% a Lleida.
Instants de la manifestació contra la sentència del 25%.
Foto: Sergi Alcàzar
Els manifestants abandonen les portes del TSJC i es planten davant de l'Arc de Triomf. Manifestació desconvocada.
Càntics contraris a la presència de policies a les portes del TSJC. Situació de calma tensa.
Imatges de la manifestació a Barcelona pel 25% de català a l'escola
Foto: Sergi Alcàzar
Els manifestants a la seva arribada al TSJC.
Foto: Sergi Alcàzar
Els manifestants llancen pilotes amb pintura al cordó policial davant el TSJC.
Els sindicats demanen en els seus parlaments al Departament d’Educació que no acati de cap manera la sentència del 25%. “Ahir, avui i demà, l’escola el català”, criden els manifestants.
Milers de persones canten els Segadors a les portes del TSJC. Crits de ‘Catalunya lliure’ i de “menys policia i més educació”.
El seguiment de la vaga entre el personal dels centres públics ha estat del 10% a Girona; el 8,34% al Consorci d'Educació de Barcelona; del 7,51% a Tarragona; del 6,82% a les Terres de l'Ebre; el 5,35% al Maresme i el Vallès Oriental; el 4,74% a l'Occidental; el 4,21% a Barcelona Comarques i el 4,06% a Lleida.
Els Mossos d’Esquadra tanquen les portes del TSJC amb cadenes. Els manifestants envolten l'edifici.
Els manifestants a Barcelona ja envolten el TSJC. De moment, però, cap incident.
La manifestació per la sentència del 25% de castellà a Barcelona ha aplegat milers de persones que actualment es dirigeixen a les portes del TSJC, on s'apleguen deu furgons d'antidisturbis. Tot i això, els manifestants es van apropant progressivament i ja estan a uns 100 metres de distància.
VÍDEO | La manifestació per la defensa del model d'Escola Catalana avança pels carrers de Barcelona.
Marc Ortín
A Girona, diversos estudiants han cremat la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a l'escola.
"El 25% no l’aplicarem". Càntics contraris a la ingerència de la justícia espanyola quan la manifestació de Barcelona està a punt d’arribar al passeig de Lluís Companys, on s’ubica el TSJC.
La manifestació per la sentència del 25% del castellà coincideix amb la de taxistes. Membres d’Élite Taxi aplaudeixen als docents i estudiants que es manifesten al passeig de Picasso.
A Barcelona els manifestants canten els Segadors mentre la capçalera s'apropa al Parc de la Ciutadella. De fons se senten els clàxons dels camioners, que tenen també es manifesten aquest dimecres.
VÍDEO | Milers de persones s'han convocat a la plaça Urquinaona per manifestar-se contra la sentència del TSJC del 25% de castellà. La manifestació ha avançat per la Via Laietana i ara gira pel passeig Isabel II.
Marc Ortín
Un 6,49% del personal docent dels centres públics i un 4,21% del dels concertats ha secundat la vaga en defensa del català a l'escola i contra la sentència del 25% de castellà, segons la informació del Departament d'Educació fins al migdia.
A Lleida s'han concentrat al voltant 250 persones per protestar contra la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes. La manifestació avança entre la plaça Víctor Siruana i els jutjats.
La manifestació de Tarragona, convocada a les 12:30 hores a la plaça Imperial Tàrraco, ja comença a moure's. Centenars de persones participen en la convocatòria.
La manifestació a Barcelona segueix avançant i la capçalera ja és a la plaça d’Antoni Maura, però encara hi ha gent que surt de la plaça Urquinaona. En els darrers minuts, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, s'ha unit a la capçalera de la manifestació.
A Girona la manifestació, que duu en marxa de les 12 hores, es dirigeix a la plaça de la Independència.
La capçalera de la manifestació a Barcelona ha avançat per la Via Laietana i en passar per davant de la Prefectura de la Policia espanyola on els manifestants criden: "Fora les forces d’ocupació". També s'ha fet esclatar una traca davant de la prefectura.
Els milers de persones que s'estan manifestant a Barcelona per defensar el model d'Escola Catalana avancen per la Via Laietana en direcció al mar. Els manifestants coregen càntics majoritàriament relacionats amb la sentència del 25%, però també per la dimissió del conseller d'Educació, Josep González Cambray.
Centenars de persones s'apleguen a Tarragona per defensar el model de l'Escola Catalana i es preparen per començar la manifestació, convocada per les 12:30 hores.
A Girona la manifesta ja porta gairebé tres quarts d'hora en marxa. En pocs minuts els estudiants que hi participen planegen acció per protestar contra la sentència del TSJC.
La manifestació a Barcelona comença banyada per la pluja entre crits contra la sentència del 25% de castellà a les aules del TSJC. A Lleida els participants de la vaga ja avancen per la rambla Aragó amb dues pancartes que encapçalen la manifestació.
La CUP també ha atès als mitjans abans de l'inici de la manifestació pel català a Barcelona. Dolors Sabater ha demanat defensar el català com a eina de cohesió social i recorda al Govern que "el nostre lloc no són les escales d’honor, sinó els carrers".
Els sindicats convocants de la vaga reben els mitjans abans de començar la manifestació a Barcelona. Assenyalen el Departament d’Educació per haver fet “postureig” davant del Parlament aquest dimecres.
A la Universitat de Barcelona (UB) també s'han organitzat piquets durant el matí i des de les 12 hores s'han desplaçat a la plaça Urquinaona per sumar-se a la manifestació.
Els sindicats d'estudiants que s'han unit a la convocatòria de vaga han organitzat piquets al llarg del matí. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els piquets han bloquejat les entrades al campus i a algunes facultats. També han llegit un manifest i s'ha cremat les banderes d'Espanya i França.
Arriba a la plaça Urquinaona una columna d'estudiants per participar en la manifestació contra la sentència del 25% de castellà a les aules, convocada a les 12:30 hores. Tot i la pluja, la plaça es comença a omplir de manifestants.
Les manifestacions convocades per a vaga pel català comencen majoritàriament a les 12:30 hores. A Barcelona l'inici serà a la plaça Urquinaona, a Lleida a la plaça Víctor Siurana i a Tarragona davant de la plaça Imperial Tàrraco. La manifestació que ha començat abans és la Girona, a les 12 hores, la qual parteix de la plaça Pompeu Fabra.
Altres entitats com el Consell per la República s'han unit a la convocatòria de vaga d'aquest 23 de març per defensar la llengua i l'Escola Catalana.
S'han afegit a la vaga les organitzacions estudiantils Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) com a convocant inicial, i el Sindicat d'Estudiants i l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) que s'han unit en les últimes hores a la convocatòria
Els sindicats educatius Ustec·Stes, Intersindical-CSC i COS realitzen aquest dimecres una jornada de vaga contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% de castellà en l'educació catalana