El Consell per la República ha anunciat aquest dissabte que s'adhereix a la vaga del pròxim 23 de març convocada per la majoria de sindicats d’ensenyament i d’estudiants del país en defensa de la llengua i l’Escola Catalana. "El Consell, com a institució republicana, davant dels atacs perpetrats per l’Estat espanyol, que no atura la seva repressió amb sentències com la del 25% de classes en castellà, dona suport a aquesta vaga, entenent-la com una mobilització de país", expliquen en un comunicat.

En l'escrit, el Consell considera que les demandes que fa la comunitat educativa contra la sentència que obliga a impartir el 25% de classes en castellà van més enllà d’unes reivindicacions concretes del sector i que transcendeixen el seu àmbit. "Tot un tema de país", assenyalen. El Consell creu "prioritari i de cabdal importància" defensar la institució que és l’Escola Catalana, que entén el català "com a llengua vehicular, de cohesió i d’integració".

"En defensa de la nostra nació"

"El seu model d’immersió lingüística ha estat reconegut internacionalment i, fins i tot, ha servit de model en altres societats bilingües", recorden des del Consell per la República. Per tot això, animen al conjunt de la ciutadania de Catalunya a mobilitzar-se el 23 de març. "No només per evidenciar el suport al conjunt de la comunitat educativa, sinó també en defensa de la nostra llengua i cultura, és a dir, en defensa de la nostra nació", reivindiquen en el comunicat.

Ara fa tot just un mes, la Intersindical-CSC, la COS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) anunciaven la convocatòria de la vaga del 23 de març en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà i "en defensa d'una educació pública i íntegrament en català". Pels sindicats, aquesta sentència és una "peça més de l'estratègia" de l'Estat contra "l'eix vertebrador dels Països Catalans: la llengua pròpia".

manifestación huelga profesores educacion cambray carlos baglietto

Manifestació dels sindicats educatius en vaga. / Carlos Baglietto

La resposta de la Generalitat

Des dels sindicats que convoquen la vaga, critiquen la Generalitat per donar com a resposta una "sèrie de paraules buides" i acusen el departament de voler "liquidar" la immersió amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments. Les organitzacions creuen necessari "unir forces per demostrar i deixar constància que no es tracta d'un atac aïllat", en referència a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

La vaga del 23 de març se suma al seguit de mobilitzacions que des del sector d'ensenyament han convocat aquest mes. Gran part de les reivindicacions se centren en la situació general de la comunitat educativa, més enllà dels canvis en el calendari que proposen des de la Conselleria.