Miguel Ángel Galán és el president de l’associació Transparencia y Democracia en el Deporte, que el 30 de maig del 2022 va presentar la querella que ha originat l’últim episodi del cas Rubiales, i que està investigant, entre altres, el contracte que va portar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita. Galán ha estat entrevistat aquest dijous per Jordi Basté a El Món a Rac 1, on ha explicat els motius pels quals va presentar la querella davant el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), per la qual la jutgessa Delia Rodrigo ha obert diligències que, de moment, s’han saldat amb set detinguts i una ordre de detenció internacional contra Luis Rubiales. Galán creu que “hi ha indicis que s’ha comès un delicte de corrupció en els negocis” perquè considera que Rubiales va afavorir un amic, Gerard Piqué, que, a través de Kosmos, es va assegurar una suculenta comissió per portar la Supercopa a l'Aràbia.  “Li va oferir avantatges competitius a Piqué respecte a altres competidors”, per la qual cosa, considera que els 24 milions de comissions per la intermediació que ha de cobrar l’exfutbolista blaugrana “són il·legals” perquè “la Supercopa és una competició pública” i “el gran error és que no es va fer cap concurs públic”.

“L’intermediari cobra més que els participants”

Galán ha assegurat que, segons la Llei de l’Esport, “la Supercopa i la Copa del Rei són competicions d’àmbit estatal, però públiques” i que la RFEF “quan organitza aquestes competicions actua com a agent col·laborador de la funció pública”, i no té potestat per portar la competició a un altre país. Com a part de l’acord entre Rubiales i Piqué el 2019 per portar la Supercopa a Riad, la RFEF cobra cada any 40 milions d’euros, una part dels quals distribueix entre els quatre clubs participants, mentre que Kosmos cobra 4 milions per cada edició del torneig que inicialment va ser per un contracte de tres anys que, després de la pandèmia, es va ampliar a sis. En total, 24 milions. “Per traslladar-la fora d’Espanya cal fer un concurs i el permís del Consell Superior d’Esports (CSD), si no, passa el que va passar en la primera edició, que el FC Barcelona va cobrar vuit milions, el Reial Madrid vuit milions, el València dos i el Betis un. Com és possible que l’intermediari cobri més que els participants?”, s’ha preguntat Galán. 

Gerard Piqué, un cop van sortir els àudios que el comprometien i destapaven el seu acord amb Rubiales, quan ell encara era jugador en actiu i defensava els colors d’un dels participants en la competició, es va justificar durant més d’una hora en el seu canal de Twitch. El propietari de Kosmos va assegurar que el cobrament de les comissions per la seva intermediació “és una cosa que completament legal” tot i que va admetre que “la gent pot dubtar de si és moralment correcte o si hi ha un conflicte d’interessos”. Respecte a l'import de la comissió, Piqué va afirmar que és d’un 10%, de mercat, i segons el seu criteri, “relativament baix”, perquè aquest tipus d’intermediacions, segons va dir, “es mouen entorn del 15 o 20%”.

En canvi, Miguel Ángel Galán sosté que la Federació no necessitava Piqué per dur a terme aquesta operació, i que Rubiales ho va fer per afavorir un amic com l’exjugador del Barça, en el marc d’una “corrupció estructural” que arrossega la federació. Galán, que es presenta a LinkedIn com “el president del Centre Nacional de Formació d'Entrenadors de Futbol d'Espanya (CENAFE), Fundador de la Formació de Tècnic Esportiu Grau Mitjà i Grau Superior de Futbol a Espanya, Enginyer Elèctric i Estudiant de Tercer de Dret a la Universitat Europea de Madrid”, porta anys “lluitant contra aquesta corrupció” que s’ha enquistat en el futbol espanyol, i concretament a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) “des dels temps de Ángel María Villar (que va presidir la RFEF durant tres dècades, de 1998 al 2017), i posteriorment sota la presidència de Luis Rubiales, i que s’ha estès a les federacions territorials”. 

Com a exemple d’aquesta corrupció que s’ha estès a les territorials, Galán ha dit que  Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), es manté en el càrrec “quan hi ha una sentència que diu que s’han fet trampes a les eleccions, que aquest senyor no pot seguir, i que el president ha de ser Juanjo Isern”. Els Mossos d'Esquadra van entrar el passat 5 de març en la seu del FCB per ordre del titular del jutjat d'instrucció 2 de Sabadell, en el marc d'una causa que ha declarat secreta, i on s'investiga, entre d'altres, els delictes de falsedat en document públic, falsedat en document privat i administració deslleial.

“Sánchez va salvar el cap de Rubiales”

Galán ha assegurat que "el que em motiva a posar totes aquestes querelles és que hi hagi una regeneració de la RFEF. Cal que hi entri gent nova, perquè fa molt de temps que s'agafen diners d'un lloc i d'un altre i això no pot seguir ni un minut més". El president de l’associació Transparencia y Democracia en el Deporte assegura que "vaig trigar 15 anys fins que van fer fora Villar, i hi havia governs de tota mena", explica, i afirma que "Sánchez va salvar el cap de Rubiales, perquè tenia àudios comprometedors seus, alguns dels quals va publicar El Confidencial". L'any 2022, Galán també ha explicat que va presentar una querella al jutjat contra Rubiales i també el va denunciar al Consell Superior d'Esports. Però la denúncia va acabar en un calaix: "Si m'haguessin fet cas i l'haguessin destituït, no hauríem arribat al petó a Jenni Hermoso. Però li van salvar el cap, com han fet ara amb Pedro Rocha". 

Respecte a Rocha, actual president interí de la RFEF, que es vol presentar a les eleccions, Galán afirma que “és un Rubiales amb pell de xai” i que "ja era vicepresident amb Villar i va ser vicepresident econòmic amb Rubiales, mentre s'haurien donat tots aquests contractes. I Rubiales l'ha deixat a la Federació ha dit, és el seu testaferro". Galán assegura que Rocha no ha convocat eleccions, quan havia de fer-ho fa sis meses. “Emparat per Víctor Franco i el CSD, ha rebutjat fer eleccions perquè es vol presentar com el salvador del futbol espanyol, quan porta anys amb Villar i Rubiales”. “Uribes, president del CSD, i Pilar Alegría (ministra d’Educació, Formació Professional i Esports), han de fer un pas i no poden permetre que es presenti Rocha, que era la mà dreta de Rubiales”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!