Luis Rubiales, sobre qui pesa una ordre de detenció de la fiscalia, ha defensat la seva innocència des de Punta Cana (República Dominicana), on es troba des del passat 21 de febrer. Segons una informació de l'agència EFE, la defensa de l'expresident de la RFEF ha comunicat per escrit a la jutgessa que investiga el cas, que Rubiales tornarà el 6 d'abril i que es posarà a la seva "plena disposició"

Rubiales va parlar per primer cop aquest dimecres a través de diversos missatges de whatsapps que va enviar a Isabel Rábago, col·laboradora del programa Vamos a Ver de Telecinco, en els quals negava haver marxat a la República Dominicana per fugir de la justícia. "Estic absolutament sorprès per tot això. Fa mesos que treballo aquí, a la República Dominicana. Fa més d'un mes que hi soc. I de fet, la meva família es desplaçaria a passar amb mi la Setmana Santa", va escriure Rubiales, segons va transmetre Rábago. El diari El Español també va parlar amb l’expresident de la Federació i en la conversa assegura que “mai he fet res malament” i també es va mostrar “sorprès” per tot el que ha passat en les darreres hores.  Després de ser qüestionat sobre els possibles contractes irregulars que investiga la justícia, Rubiales va afirmar "no saber res" del que se li investiga. "Quan em preguntin, contestaré a tot", va assegurar.

L’origen de les investigacions

La Fiscalia ha emès una ordre de detenció internacional contra Rubiales amb l’objectiu que torni com més aviat millor de la República Dominicana, país en el qual es troba, suposadament, per iniciar una nova vida de la mà d’un nou projecte professional, després de la seva sortida de la RFEF a conseqüència de tota la polèmica que es va produir arran del petó no consentit a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial femení. L’expresident de la Federació ha de prestar declaració com a investigat en la causa oberta pel jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), per la jutgessa Delia Rodrigo, en el marc de les diligències prèvies 338/22, arran de la querella presentada el 30 de maig del 2022 per l’associació Transparencia y Democracia en el Deporte, que presideix Miguel Galán. La querella es va presentar després de la publicació del cas conegut com a Supercopa Files, un seguit d’informacions exclusives publicades per El Confidencial sobre els contractes d’una de les operacions més rendibles de la RFEF, que va possibilitar portar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudí, amb la intermediació de l’empresa Kosmos de Gerard Piqué, quan encara era jugador en actiu del FC Barcelona, a canvi de 40 milions d’euros per a la federació i una comissió de 4 milions per cada edició per a l’empresa del futbolista, en un contracte fins al 2029.

Presumptes delictes investigats

La causa investiga presumptes delictes de corrupció, administració deslleial i blanqueig de capitals, els contractes de la Supercopa, les obres a La Cartuja i empreses de criptomonedes de la seva època com a màxim mandatari federatiu, segons ha explicat la Cadena Ser, que ha afegit que la Guàrdia Civil té l'esperança que Rubiales torni aviat a Espanya i no hagin d'ordenar la seva extradició, atès que el procés es dilataria en el temps. En contra del que s’ha publicat en alguns mitjans, sí que existeix tractat d’extradició entre Espanya i la República Dominicana des de 1981 i ratificat en 1984. En cas que Rubiales es negués a tornar a Espanya, es disposaria d’una ordre internacional de detenció a efectes extraordinaris, i s’obriria un tràmit amb la República Dominica perquè sigui lliurat, segons afirmen fonts jurídiques.

Les diligències policials que es van practicar aquest dimecres amb diverses actuacions a diferents províncies, entre elles Madrid, Granada i Sevilla, en coordinació amb la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i el suport d'Europol. A Madrid, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia va escorcollar la seu de la RFEF a Las Rozas —actuacions que continuen aquest dijous—, a Granada van escorcollar el domicili de Luis Rubiales i a Sevilla van estar a La Cartuja per reclamar diversa documentació sobre contractes d’obres, però alienes a la celebració dels partits que disputa la selecció espanyola en aquest estadi.

Set detinguts, cinc coneguts

De moment, han estat set persones les detingudes per aquesta causa, cinc d’elles a Madrid i dos a Granada, totes de l’entorn de Rubiales. No s’han donat tots els noms, però es coneix la identitat d’alguns dels col·laboradors més propers a l’expresident: Tomás González Cueto, soci-director del despatx GC Legal, que era l’assessor jurídic extern i mà dreta de Rubiales; Pedro González Segura, director jurídic de la RFEF, a qui Rubiales fa nomenar director de la Primera RFEF; José Javier Jiménez, conegut com a Jota, director de Recursos Humans de la RFEF, posat per González Cueto; Ramón Caravaca, advocat de la RFEF, col·laborador de Cueto i amic íntim de Rubiales, detingut durant el registre de GC Legal. Era l'administrador de l'empresa Egmont 2008 SL, la societat immobiliària a qui se li va encarregar el suposat espionatge a David Aganzo, actual president d'AFE. Ángel González Segura, germà de Pedro, director per a la zona sud de l’empresa d’arquitectura i construcció Gruncosa.

La RFEF, en ple procés preelectoral

La comissió gestora de la RFEF que presideix Pedro Rocha tenia previst reunir-se la mateixa tarda de dimecres per convocar les eleccions a la presidència de l’organisme federatiu, que s’haurien d’haver celebrat després de la dimissió de l’inhabilitat Luis Rubiales el passat 10 de setembre, fa sis mesos. Rocha va dimitir com a president de la territorial extremenya, de la qual era president, i havia de dissoldre la gestora i dimitir per obrir el procés electoral, però els registres de l'UCO a la seu de la RFEF a Las Rozas van obligar a ajornar sine die aquesta reunió de la comissió gestora. Rocha tenia previst anunciar la seva candidatura, per això havia de dimitir prèviament de la territorial, però caldrà veure com l’afecta tot aquest procés. Tot i que els fets que s’investiguen són anteriors en el temps, Rocha va ser president de la comissió econòmica entre 2020 i 2023, sota la presidència de Rubiales. El termini per a la presentació de candidatures estava previst que s’obrís el 6 de maig i les votacions haurien de ser el 24 del mateix mes.

Els candidats han de presentar 21 avals necessaris (el 15%) dels 140 que integren l’Assemblea General. Aquest és un dels grans obstacles per a les persones que es proposen per succeir Rubiales al davant de la RFEF. Entre els qui ja ho han anunciat, hi ha el periodista Carlos Herrera, o l’advocada Eva Parera, filla de qui va ser gerent del FC Barcelona, Anton Parera, que va ser diputada en el Parlament de Catalunya com independent pel PP català, i presidenta de Valents, per qui va ser regidora a l’Ajuntament de Barcelona entre 2019 i 2023, a més de ser sòcia fundadora de Premiums Sport Legal, empresa especialitzada en l’àmbit de l’esport professional. Altres noms que han sonat com a possibles candidats són els de Paco Díez, president de la Federació Madrilenya, Salvador Gomar, president de la Federació Valenciana, Emilio García Silvero, director legal de la FIFA, Ana Muñoz, exvicepresidenta de la RFEF que va dimitir arran del contracte de la Supercopa que es volia mantenir en secret, David Aganzo, president de l’AFE, Gerardo González, exsecretari general de la RFEF, Miguel Galán, president de l’associació Transparencia y Democracia en el Deporte, que va presentar la querella per la qual s’està investigant; i altres noms més coneguts com l’exàrbitre Mateu Lahoz, actualment comentarista de TV, i Mateu Alemany, expresident del Mallorca, exdirector general del València i exdirector de futbol del FC Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!