Luis Rubiales està vivint un moment molt complicat d'ençà que va esclatar la polèmica el passat 20 d'agost pel petó forçat a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial de futbol femení a Sidney. El Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) ha obert expedient al president de la RFEF, Luis Rubiales, per una falta "greu", després que el govern espanyol, a través del Consell Superior d'Esports (CSD), el denunciés pel seu comportament. Encara que, aquesta no és la primera vegada que Rubiales s'enfronta a una possible inhabilitació per part del govern espanyol, ja que, fa més de 2 anys un informe intern del CSD va aconsellar inhabilitar-lo "per abús d'autoritat o poder". Segons destapa El Mundo, la subdirectora general de l'Esport Professional i Control Financer del CSD va concloure el 22 de febrer de 2021 que Rubiales havia "abusat de la seva autoritat" per "apropiar-se i comercialitzar els drets audiovisuals dels clubs de futbol femenins" a través de la federació.

Així doncs, l'informe destaca que Rubiales havia fet un "ús desmesurat de les facultats inherents al seu càrrec", i per tant s'havia "excedit i aprofitat d'aquestes en benefici propi i no per interessos federatius". A més, assenyalaven que aquesta actitud havia estat per lucrar-se personalment "en percebre com a remuneració un percentatge dels ingressos de la RFEF", una condició que constava en el seu contracte. 

Abús d'autoritat

L'Associació de Clubs de Futbol Femení de Categoria Nacional (ACFF), va denunciar Rubiales i el seu secretari general a la RFEF, Andreu Camps. Segons apunta el citat diari, el col·lectiu va acusar-los d'haver-se intentat apropiar "dels drets audiovisuals dels clubs i de la seva comercialització". A més, detallaven que havien reclamat una "cessió forçosa d'aquests", i que posteriorment havien rebut nombroses "mesures de pressió" per haver-se negat al lliurament. Per aquestes raons, els clubs demanaven al CSD que elevés al TAD la conducta dels principals responsables de la RFEF per abusar de la seva autoritat, vulnerar la integritat de la competició, utilitzar incorrectament subvencions públiques així com per incomplir els seus propis estatuts. 

D'acord amb la denúncia, la subdirectora general de l'esport del CSD va elaborar una resolució on apuntava que ambdós havien incorregut en "un abús d'autoritat o de poder en imposar acords per posar en perill els interessos econòmics" dels clubs de futbol femení, i, va determinar que la RFEF havia exclòs alguns clubs d'ajudes públiques i això podria haver afectat la "integritat de la competició". Finalment, va considerar que es podia elevar la denúncia al TAD. En la mateixa línia es va situar el subdirector general de Règim Jurídic de l'Esport del CSD, que va coincidir que la RFEF havia "abusat de la seva posició dominant" per "discriminar, sense justificació aparent, els clubs que no han cedit els seus drets televisius a la RFEF".

Justificació de la RFEF 

Després de les conclusions del CSD, la RFEF va recórrer al·legant que les actuacions s'havien fet "de conformitat amb la seva normativa", i que aleshores, "cap incompliment cal atribuir, ni en matèria de competència deslleial ni, per descomptat disciplinària als seus directius". Amb tot, va fer referència a un defecte formal en la tramitació del procediment i el CSD va admetre aquesta qüestió. Per això va acordar el 13 d'abril tornar a incoar l'expedient per esmenar les irregularitats formals. 

Finalment, aquest informe va ser fet el mes de desembre del 2021, pel que era president del CSD, José Manuel Franco, que va assegurar que Rubiales havia "respectat el procediment legalment establert". Com a conseqüència va rebutjar la petició de portar el cas al TAD i va evitar així que Rubiales hagués de fer front a una inhabilitació. El dirigent socialista va rebaixar la categoria "d'abús de poder i autoritat" a "discrepàncies jurídiques". "No s'acredita una actuació dirigida a satisfer interessos personals, realitzada de manera arbitrària i injusta, excedint-se, excedint-se o aprofitant-se de les seves facultats, sinó que ens trobem davant una discrepància jurídica relativa a la comercialització de drets audiovisuals", va apuntar Franco per mantenir Rubiales al poder. Segons apunta El Mundo, la seva decisió s'emmarca en una decisió governamental per "preservar l'equilibri del futbol espanyol" i evitar que Javier Tebas es quedés amb el control de tot el futbol espanyol.