La Fiscalia de l'Audiència Nacional valora si obrir una investigació preprocessal a les llistes electorals d'EH Bildu per les 44 persones condemnades per pertinença a ETA que en formen part. L'organisme públic estudia si emprendre alguna acció després de la denúncia interposada per l'associació Dignidad y Justicia, que instava a comprovar si les candidatures són vàlides d'acord amb la Llei de Règim Electoral i si els candidats tenen penes d'inhabilitació vigents.

🗳️ Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

A través d'un comunicat de premsa recollit per Europa Press, la Fiscalia ha informat que "s'ha procedit al registre i l'anàlisi" de la denúncia i "es prendrà la decisió que procedeixi pel que fa a l'obertura o no de diligències d'investigació preprocessal". 

L'escrit presentat per l'associació Dignidad y Justicia afirmava que "estan concorrent a les eleccions municipals i autonòmiques al País Basc individus que han estat condemnats per delictes de terrorisme, i set dels quals per assassinat terrorista".  L'entitat diu que els candidats concorren "als mateixos municipis en els quals van cometre els assassinats" i considera que és una "humiliació i vilipendi" a les víctimes d'ETA. Per això, insta a l'administració a comprovar si els candidats "compleixen els requisits legalment establerts" per poder participar als comicis. 

Dignidad y Justicia al·lega precedents 

El president de Dignidad y Justicia, Daniel Portero, també sosté que hi ha precedents de condemnats per terrorisme que han estat candidats en comicis "tot i no haver complert tota la pena d'inhabilitació per un càrrec públic", com Arnaldo Otegi o Iker Casanova, segons exemplifica el líder de l'associació. De fet, La Junta Electoral va obligar a excloure Otegi de la llista per Guipúscoa el 2016 perquè encara no havia acabat la seva inhabilitació. Portero és fill de Luis Portero, fiscal del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia assassinat per ETA l'any 2000. El president de l'associació també és diputat del PP a l'Assemblea de Madrid.