El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, creu que la reforma de la sedició és "una bona notícia", però ha advertit que només és "un primer pas", ja que queden "coses per fer". "No es pot perseguir ningú per posar urnes per decidir lliurement i democràticament el futur", ha afirmat. Per al líder de l'esquerra abertzale, la reforma d ela sedició "és una notícia positiva en el sentit que rebaixa les penes i el tipus". "Com a client habitual de les presons espanyoles sé quina és la diferència entre 15 anys i 5 anys. Em sembla una bona notícia i és un primer pas, però queden coses per fer", ha reblat.

A parer seu, ara cal que l'Estat entengui que "no es pot perseguir ningú per posar urnes per decidir lliurement i democràticament el futur". "Quan es va començar a construir la Unió Europea, als independentistes se'ns va dir que l'independentisme no tenia raó de ser en desaparèixer les fronteres. Però ha passat el contrari i els independentismes d'esquerra han crescut a Escòcia Irlanda, Euskadi, Catalunya i Galícia“, ha comentat.

La negociació dels pressupostos bascos de 2023

Pel que fa a la negociació pressupostària al País Basc, Otegi ha declarat que EH Bildu encara "amb tranquil·litat" la segona ronda de contactes. En aquest sentit, però, ha recordat que l'Executiu basc compta amb majoria absoluta per aprovar els comptes. "Veient les conseqüències que es poden derivar de la guerra creiem que necessitem mesures estructurals: intervenir el mercat immobiliari, topar lloguers, intervenir el mercat energètic. El pressupost ha de protegir la gent no les elits", ha assenyalat.

Finalment, preguntat per si serà candidat a lehendakari a les properes eleccions autonòmiques, ha indicat que no té "especial interès a ser candidat o estar a la primera fila". "Cadascú ha de jugar el paper on li posi la gent. Jo seré on em posi la gent. Si la gent considera que hi he d'estar, estaré", ha conclòs.

Manifestació multitudinària a Bilbao per la independència

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte pels carrers de Bilbao, convocades per EH Bildu. La ciutadania basca ha sortit al carrer per reclamar la independència, "més sobirania", demostrar que "una altra Euskal Herria és possible" i protestar pels efectes de la crisi econòmica. Otegi, present a la manifestació com a líder del partit de l'esquerra abertzale, ha avisat que l'Estat espanyol "va estar, està i estarà disposat a utilitzar totes les violències legals o il·legals per a defensar la unitat d'Espanya".

Sota el lema 'Euskal Olatua. Geldiezina' (La gran ona basca. Imparable), unes 40.000 persones, segons els organitzadors, han omplert de gom a gom els carrers de la capital basca. La mobilització ha començat prop les 17:30 hores als voltants de la Plaça de Casella per acabar davant l'Ajuntament de Bilbao. Al finalitzar, Otegi ha llegit un manifest.