Un cop fora del Govern, Junts concentra tots els seus actius a la precampanya de les eleccions municipals que se celebraran la primavera de l'any vinent. Aquest divendres els exconsellers Jaume Giró i Victòria Alsina han protagonitzat el seu primer acte de precampanya conjunt amb una trobada amb candidats i càrrecs del partit de les comarques del Camp de Tarragona, mentre que a Girona, els afiliats de Junts han confirmat l'exconsellera Gemma Geis per encapçalar la candidatura gironina.

Després de la tempesta interna que va representar la sortida de l'executiu, que el partit va haver d'encarar en un consell nacional a finals d'octubre, els exconsellers s'han convertit en un dels actius de la precampanya de la formació. Junts és conscient que aquests comicis serviran per calibrar els efectes del pas per l'executiu i la agitada sortida, però també per comprovar l'impacte de les diferents polèmiques que han agitat la formació els darrers mesos, entre les quals el procés obert contra la seva presidenta, Laura Borràs, i la seva suspensió com a diputada.

Giró i Alsina no han esquivat aquests qüestions en el primer acte de precampanya que han compartit des que van abandonar el Govern. Segons fonts dels assistents a la trobada, l'exconseller d'Economia, després de subratllar la transcendència dels comicis municipals en l'actual context, ha advertit que cal que en aquesta convocatòria electoral Junts es projecti "de debò com l'espai polític més útil i eficaç" per millorar el benestar dels ciutadans i l'impuls de l'economia. De la seva banda, l'exconsellera d'Exteriors ha defensat la necessitat de la presència de Catalunya al món "actuant sense complexos" i "com si fos un Estat".

gemma geis acte proclamació candidata girona   twitter @jxcatGirona
Gemma Geis amb el secretari general de Junts, Jordi Turull / @jxcatGirona

Geis, candidata

D'altra banda, aquest vespre l'assemblea de Junts per Girona ha escollit Gemma Geis com a cap de llista del partit per a l'alcaldia d'aquesta ciutat a les eleccions municipals de 2023.  L'exconsellera de Recerca i Universitats era l'única persona que s'havia postulat per ser elegida com a alcaldable de Junts en aquest segon procés per triar cap de llista, després de la renúncia de l'arquitecta Assumpció Puig.

Geis ha volgut agrair la "confiança i el suport" rebut per "liderar un projecte de ciutat ampli". "Necessitava somiar i emocionar-me", ha confessat l'exconsellera, en una intervenció davant la militància. A l'acte, també hi han assistit el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull; l'alcaldessa de Girona i diputada Marta Madrenas i el coordinador local de la formació, Jordi Bobet.

Geis, que és llicenciada en Dret i doctora europea per la Universitat de Girona, ha estat consellera entre maig del 2021 i octubre del 2022, i diputada al Parlament, després que va encapçalar la candidatura de Junts per Catalunya a Girona als comicis del 2017 i 2021.