El 12 de maig, més de cinc milions de ciutadans majors de 18 anys estan cridats a les urnes per votar a les eleccions de Catalunya 2024. Per poder desenvolupar la jornada del 12-M, es constituiran més de 8.000 meses electorals arreu del territori, que requeriran la participació de gairebé 75.000 persones. Aquests ciutadans, que s'escullen en un sorteig públic, hauran d'acudir als col·legis electorals per formar les meses. Però quan et notifiquen si has de ser en una mesa electoral a les eleccions de Catalunya 2024? T'expliquem les dates i els terminis per presentar al·legacions, en cas que no en puguis formar part.

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024
 

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos
 

🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

Quan et notifiquen si has de ser en una mesa electoral a les eleccions de Catalunya 2024?

Entre 25 i 29 dies després de la convocatòria de les eleccions a Catalunya s'ha de celebrar el sorteig que determinaran els membres d'una mesa electoral. Així ho marca la llei electoral i, amb el calendari a la mà, en el cas del 12-M es farà entre el 13 i 17 d'abril. Però quan et notifiquen si has de ser en una mesa electoral a les eleccions de Catalunya 2024? La Junta Electoral de Zona ha de comunicar-ho a les persones assignades en un termini de tres dies després del sorteig. Així, en el cas de les eleccions catalanes, sabràs si t'ha tocat estar en una mesa electoral entre el 13 i 20 abril.

La notificació als membres d'una mesa electoral l'entrega de manera presencial o bé un agent de policia o bé un carter, en un sobre que conté tota la informació sobre quin lloc t'ha tocat ocupar i les instruccions de què has de fer per complir el teu rol. Si per raons de pes no pots formar part d'una mesa electoral el 12-M, tens set dies per presentar al·legacions, concretament del 14 al 27 abril.

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral
 

Els ajuntaments són qui gestionen el sorteig públic, del qual surten els membres de les meses electorals i els seus suplents, sota la supervisió de les juntes electorals de zona. Qualsevol persona que consti a la llista d'electors d'una mesa pot ser cridada a formar-ne part, a excepció d'aquelles que no saben llegir ni escriure i de les majors de 70 anys. Tampoc poden ser membres d'una mesa els ciutadans que compleixen 18 anys entre la data del sorteig i la data de celebració de les eleccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!