El 12 de maig se celebraran les eleccions a Catalunya 2024, uns comicis convocats de manera anticipada pel president Pere Aragonès, després que el ple del Parlament tombés la proposta de pressupostos del Govern. D'aquesta manera, els ciutadans estan cridats a les urnes, en una jornada electoral que se celebrarà gairebé un mes abans de les eleccions europees. Si el 12 de maig no et trobes a Catalunya, recorda que pots sol·licitar el vot per correu. En cas que visquis a l'exterior, a continuació t'expliquem com votar a les eleccions a Catalunya 2024 des de l'estranger.

📍 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats

📊 Enquestes eleccions Catalunya 2024: qui guanyaria el 12 de maig?
 

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
 

Com votar a les eleccions a Catalunya 2024 des de l'estranger: tots els passos

Si vius a l'estranger, el primer pas per votar a les eleccions a Catalunya 2024 és comprovar si estàs donat d'alta com a resident al Consolat d'Espanya. En cas de no estar-ho, has de gestionar l'alta, segons informa el Ministeri d'Assumptes Exteriors. A continuació, consulta si constes o no a les llistes del cens a la seu electrònica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) o a les exposades a l'oficina consular. Si veus que no hi apareixes o detectes algun error, has de presentar una reclamació per corregir-ho. El període de reclamacions per fer-ho és del 25 de març a l'1 d'abril, ambdós inclosos. 

Quan ja estàs al cens electoral, rebràs la documentació necessària per exercir el teu dret a vot a casa. Una vegada s'aprovin les candidatures de cada partit, i siguin presentades de manera oficial, rebràs les paperetes corresponents per codi postal. El darrer pas per votar a les eleccions a Catalunya 2024 des de l'estranger és enviar el sobre per correu postal a l'oficina consular o anar fins allà i deixar-lo en l'urna habilitada. 

Terminis per votar a les eleccions catalanes des de l'estranger

El Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació ja ha anunciat els terminis per dur a terme tots aquests passos i poder votar des de l'estranger a les eleccions a Catalunya 2024. Les dates són les següents:

  • ​Període per reclamar inclusions o exclusions al cens electoral, així com la correcció de dades: del 25 de març a l'1 d'abril.
  • ​Sol·licitud de certificat per al vot per correu d'electors temporalment a l'estranger (ERTA): abans del 13 d'abril.​
  • Remissió del vot per correu dels electors residents a l'estranger (CERA) al consolat o centre de votació habilitat: abans del 7 de maig.​
  • Dipositar el vot en una urna del consolat o centre de votació habilitat dels electors residents a l'estranger: ​entre el 4 i el 9 de maig​.

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral
 

Dubtes sobre el vot des de l'estranger a les eleccions a Catalunya 2024

Des del Ministeri d'Assumptes Exteriors han publicat un document per resoldre els possibles dubtes sobre com votar des de l'estranger  a les eleccions a Catalunya 2024. A continuació, l'adjuntem en PDF perquè el puguis consultar:
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!