El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres a la tarda la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya aquest 2024. Els comicis ja tenen una data fixada: se celebraran aquest 12 de maig, un mes abans de les eleccions europees, que seran el 9 de juny. Per això, ja comença el compte enrere per tornar a anar a les urnes i decidir qui governarà al Parlament. Però, per què hi haurà eleccions anticipades a Catalunya? A continuació, t'expliquem el motiu pel qual Aragonès ha decidit avançar la convocatòria de comicis. 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats
 

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa

 

Per què hi haurà eleccions anticipades a Catalunya?

Pere Aragonès ha convocat eleccions anticipades a Catalunya després de rebre un dur revés al Parlament durant la votació dels pressupostos. I és que el ple ha tombat el projecte presentat pel president de la Generalitat, que com a resposta ha decidit celebrar una reunió extraordinària del Consell Executiu per informar els consellers que la legislatura ha acabat. Després d'aquesta trobada, Aragonès ha fet una compareixença per anunciar a la ciutadania la data de les eleccions anticipades a Catalunya, que tindran lloc el 12 de maig.

Així doncs, el motiu pel qual hi haurà comicis a Catalunya és per la falta de suports als pressuposts, després que la negativa dels comuns a aprovar-los s pel seu desacord amb el macroprojecte del Hard Rock. La mateixa Jéssica Albiach ha reiterat que el seu suport estava totalment condicionat a fer caure aquesta proposta, deixant el Govern en minoria. I així s'ha constatat en la votació, on s'ha aprovat tombar els comptes amb 68 vots a favor, de Junts per Catalunya, Vox, la CUP, els comuns, Ciutadans, el Partit Popular i el diputat no adscrit Antonio Gallego, pels 67 vots en contra de fer-ho, del PSC, Esquerra Republicana i la representant no adscrita Cristina Casol.

Les darreres eleccions a Catalunya es van celebrar el 14 de febrer de 2021, després que s'exhaurís el termini legal per elegir un nou president de la Generalitat arran de la inhabilitació del president Quim Torra. En aquells comicis, que van tenir lloc enmig de la pandèmia per la covid-19, el PSC va ser la força més votada, encara que van empatar a escons amb ERC, partit que va aconseguir governar amb el suport de Junts. Malgrat això, les diferències entre les dues forces independentistes van desembocar en una crisi de govern i els juntaires van decidir sortir de l'executiu, deixant els republicans sols.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!