Després de l'anunci de Pere Aragonès, Catalunya es prepara per a unes noves eleccions electorals que tindran lloc el pròxim que 12 de maig del 2024. La desfeta en l'aprovació dels pressupostos ha estat el detonant d'aquesta convocatòria anticipada, tot i que diversos factors addicionals han influït en aquesta decisió. Un seguit de preocupacions ha donat peu a la convocatòria immediata, malgrat que el segon semestre de l'any ja compta amb una convocatòria electoral, les eleccions europees del 9 de juny. Així doncs, quan començarà la campanya electoral? Com queda el calendari de les eleccions a Catalunya 2024?

📆 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats
 

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
 

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos
 

🗳️ Vot per correu a les eleccions de Catalunya 2024: terminis i com sol·licitar-lo
 

Calendari electoral de les eleccions a Catalunya 2024: totes les dates

Amb la nova data de les eleccions al Parlament de Catalunya a la vista, tenim diversos dies clau marcats al calendari:19 de març: comença la sol·licitud del vot per correu.

  • 13 al 17 d'abril: sorteig de les meses electorals.
  • 13 al 20 d'abril: notificació als elegits com a membres d'una mesa electoral.
  • 14 al 27 d'abril: període per a presentar al·legacions
  • 15 d'abril: s'anuncien les candidatures
  • 26 d'abril: inici de la campanya electoral.
  • 2 de maig: últim dia per sol·licitar el vot per correu.
  • 8 de maig: últim dia per a enviar el vot per correu
  • 10 de maig: fi de la campanya electoral
  • 11 de maig: jornada de reflexió.
  • 12 de maig: eleccions a Catalunya 2024.
  • 7 de juny: data límit per a constituir el Parlament.
calendari eleccions.catalunya 12 maig
Calendari de les eleccions a Catalunya

Per què hi haurà eleccions anticipades a Catalunya?

Com hem comentat, les eleccions estan programades per al 12 de maig, un mes abans de les eleccions europees del 9 de juny. Això marca l'inici d'un compte enrere per al poble català, que haurà de decidir qui dirigirà el Parlament en els pròxims anys. Però, què ha provocat aquesta decisió de convocar eleccions anticipades a Catalunya?

Pere Aragonès ha optat per aquesta convocatòria després de patir un dur revés al Parlament durant la votació dels pressupostos. El ple va rebutjar el projecte presentat pel president de la Generalitat, el que va conduir a una reunió extraordinària del Consell Executiu, on Aragonès va informar els consellers que la legislatura havia arribat al seu final. Després d'aquesta trobada, Aragonès va anunciar públicament la data de les eleccions anticipades a Catalunya.

La causa principal d'aquesta convocatòria rau en la manca de suport als pressupostos, especialment per la negativa dels comuns a aprovar-los, a causa del seu desacord amb el macroprojecte del Hard Rock. Jéssica Albiach, en particular, ha reiterat que el seu suport estaria condicionat a la retirada d'aquesta proposta, deixant el Govern en minoria. Això s'ha evidenciat en la votació, on 68 diputats han votat a favor de rebutjar els comptes, i 67 en contra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!