El 2019, Francina Armengol va aconseguir ser la primera candidata del PSIB-PSOE a guanyar unes eleccions a les Illes Balears. Això li va permetre un segon mandat en coalició amb el partit ecosobiranista Més per Mallorca i Unides Podem. Aquella victòria històrica de la primera presidenta de les Illes Balears no sembla que s'hagi de repetir aquest 28-M. Tot i que alguna enquesta situen guanyadora a Armengol, d'altres la deixen en segona posició per darrere d'un PP que experimenta una millora important després de la seva patacada electoral el 2019, amb el lideratge renovat de la exdiputada al Congrés, Marga Prohens. Aquest fet posa en dubte que Armengol pugui encadenar el seu tercer mandat consecutiu al capdavant d'un tripartit, que podria haver-se d'obrir a encara més forces polítiques.

El que sembla clar és que ni l'una ni l'altra podran governar en solitari. Armengol hi està acostumada, després de vuit en els que ha hagut de fer equilibris i en els que s'ha enfrontat als seus socis per qüestions d'habitatge i també de protecció de la llengua catalana a l'arxipèlag. Ara bé, Marga Prohens s'hauria d'empassar el gripau de governar amb Vox, després que el partit d'ultradreta hagi passat d'acceptar donar suport extern al PP a exigir entrar als governs autonòmics —tot i que volen suprimir-los— com ja ha passat a Castella i Lleó. 

Les Balears, un dels grans objectius de Feijóo

Si Pedro Sánchez ha centrat bona part de les seves esperances electorals d'aquestes municipals i autonòmiques en la candidatura de Jaume Collboni a Barcelona per la seva lluita particular contra Alberto Núñez Feijóo de cara a les eleccions generals de finals d'any, el líder de l'oposició s'ha fixat en les Illes Balears. Tant ell com diversos líders del PP han acudit repetidament a les Illes en les últimes setmanes per demostrar el seu suport inequívoc a Prohens. I aquests viatges s'intensificaran en els pròxims dies: Feijóo hi tornarà durant la darrera setmana de campanya i també s'espera la visita de la secretaria general del partit i companya de la candidata al Congrés, Cuca Gamarra. 

Tot i que Pedro Sánchez no ha anat a Mallorca (ni Menorca, ni Eivissa, ni Formentera) des del passat mes d'octubre, quan va anunciar un règim fiscal per les Illes, sí que està prevista la seva assistència en un acte de la candidatura d'Armengol el pròxim dimecres 17 de maig. Després de la seva visita a Joe Biden a la Casa Blanca, que coincideix amb l'inici de la campanya electoral, el president del govern espanyol passarà per la capital mallorquina, mentre que alguns ministres socialistes tindran actes a la resta d'illes, a vegades oblidades pels líders estatals. A més, enmig de la polèmica per la candidatura de Sumar i l'enfrontament amb la direcció de Podemos, Yolanda Díaz farà campanya per Unides Podem. 

Una majoria de govern que pot dependre d'un sol diputat 

Tot i que les enquestes apunten al fet que la victòria podria recaure en mans del Partit Popular, això no vol dir que Marga Prohens aconsegueixi desallotjar Francina Armengol del Consolat de Mar. Ni tan sols arribant a un pacte amb Vox, del qual la popular intenta defugir-ne, defensant que prefereix un "govern estable en minoria". Segons les últimes enquestes, el PP es faria amb 22 dels 59 escons, una xifra molt llunyana a la majoria absoluta que no obtindria ni tan sols sumant els 6 diputats de Vox que les enquestes donen a Vox.  Mentrestant, els 5 diputats de Ciutadans desapareixerien del Parlament de les Illes Balears, tal com està previst que succeeixi a bona part de l'Estat després d'aquestes eleccions. 

El desgast electoral de Francina Armengol després de vuit anys al capdavant de l'arxipèlag provocaria la pèrdua de dos escons, obtenint-ne només 17. Més per Mallorca es mantindria en 4 escons, però Unides Podem també perdria dos representants, quedant en només 4, fet que complica revalidar el tripartit que ha governat les Balears en l'últim mandat i es necessitaria també el suport d'alguna força minoritària, com ara Més per Menorca, que sí que veuria millorar els seus resultats de 2 a 3 diputats. 

Les polèmiques de la precampanya

En aquests mesos de precampanya i d'ençà que s'ha convertit en candidata del PP, Marga Prohens ha guanyat presència en els mitjans de comunicació, fet que a vegades li ha jugat en contra. Com ara, quan va titllar de “bajanada” el fet de canviar els llits dels hotels per uns que fossin elevables, com a mesura per facilitar la feina a les "kelly". Aquestes paraules van ser objecte de crítica i fins i tot les ministres Yolanda Díaz i Irene Montero va sortir a lamentar aquestes declaracions. També va ser notícia quan es va reunir en un dinar amb José Luis Rodríguez, mà dreta de Jaume Matas i exdirigent popular condemnat per corrupció. Fins i tot des de la direcció estatal del partit van criticar aquesta trobada i ella va haver de reconèixer que havia estat un error. En les últimes setmanes s'ha sabut que el marit de la candidata serà el número dos de la candidatura popular a l'Ajuntament de Palma, fet que també ha estat censurat per la resta de partits. 

Tant Armengol com Prohens afronten aquesta campanya amb possibilitats de convertir-se després del 28 de maig en presidentes de les Balears: una per primera vegada, l'altra ho seria per tercer mandat consecutiu. La gran problemàtica de l'habitatge, amb la dreta intentant posar el focus sobre les ocupacions mentre el PSIB treu pit de la llei de l'habitatge de Sánchez serà un dels grans punts de debat, sumat també a la massificació turística o la llengua.