Sumar, plataforma de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, fagocitaria Podemos si se celebressin ara eleccions generals, segons una enquesta d'El Mundo. La formació, que aplega partits minoritaris com Izquierda Unida, Más País o Compromís, obtindria el 12,8 % dels vots, mentre que Podemos es quedaria amb un 5,9 %, uns suports que suposarien 32 escons per a Sumar i 6 per a Podemos. En total, presentant-se per separat sumarien 38 escons, els mateixos que tenen en l'actualitat si se sumen els 35 d'Unidas Podemos i els 3 de Más País, de manera que la candidatura de Díaz no aconseguiria millorar la representació de l'esquerra espanyola al Congrés dels Diputats. A més, com ja va apuntar el CIS fa uns dies, Sumar seria un perjudici per al PSOE, ja que li trauria un 10 % dels vots. Aquest sondeig, elaborat per Sigma Dos, no ha preguntat per la possibilitat que les dues formacions progressistes es presentin en una llista conjunta, però una altra enquesta del mateix mitjà de principis d'abril pronosticava que, en aquest cas, obtindrien fins a 45 escons, 7 més que els que aquest espai polític té actualment.

El PP podria governar amb Vox

L'enquesta d'El Mundo, elaborada entre el 24 i 27 d'abril de 2023, pronostica un molt bon resultat per al Partit Popular, que podria governar amb el suport de Vox. Alberto Núñez Feijóo obtindria un 30,5 % dels vots, gairebé un 10 % més que el 2019, quan la formació, liderada per Pablo Casado, va aconseguir un 20,8 % dels sufragis. L'augment d'aquests suports, seria, en part, a costa de Vox, que obtindria el 13,6 % dels vots, un punt i mig menys que el 2019, quan va aconseguir el 15,1 %. En escons, els resultats de la dreta serien de 137 per al PP i 39 per a Vox, i junts, assolirien els 176 escons, la majoria absoluta justa. 

El PSOE, per la seva banda, obtindria un 23,2 % dels vots, que es traduirien en 99 escons, una important davallada en comparació amb els últims comicis, quan va aconseguir el 28 % dels sufragis i 120 escons. La suma de PSOE, Podemos i Sumar es quedaria en uns tímids 137 escons —el mateix que el PP en solitari— i ni tan sols incloent-hi Esquerra Republicana, que en aquest sondeig manté els 13 escons actuals, no podrien superar a la dreta i ultradreta. Així, Pedro Sánchez no tindria possibilitats de reeditar la coalició de govern progressista ni d'impedir que Feijóo i Abascal arribessin a la Moncloa a finals d'any. Ciutadans, seguint la tendència de totes les enquestes, desapareixeria del Congrés dels Diputats i perdria els 10 escons actuals.  

Els indecisos, decisius a set mesos de les generals

Aquests sondeigs encara són susceptibles de patir grans canvis, especialment després que se celebrin les eleccions municipals i autonòmiques del pròxim 28 de maig. Tanmateix, l'enquesta d'aquest diumenge assenyala una qüestió clau: els indecisos. Aquests poden ser decisius en els resultats que obtinguin Sumar i Podemos, però també ERC o Junts. Segons el sondeig, d'entre els electors que van votar a Unidas Podemos el 2019, un 19,4 % no té clar a qui votarà el pròxim desembre. El percentatge d'indecisos arriba fins al 44 % entre els que van votar a Más País, Compromís i a partits independentistes o nacionalistes, com ERC, Junts, la CUP, Bildu o el PNB.