Un no pot deixar de sentir una gran vergonya quan, sense cap rubor, el candidat a governar Castella i Lleó, el president del PP a la regió, Alfonso Fernández Mañueco, ja investit, ha proclamat que l'acord amb Vox que li ha permès assolir el poder permetrà "millorar la qualitat democràtica". Poc sentit de la democràcia deu tenir el tal Mañueco i una pobra opinió deu tenir dels seus conciutadans per dir una bajanada com aquesta després de lliurar-se a les mans de Vox per retenir la presidència. Per a aquest presumpte èxit d'una millor democràcia, li ha donat a la ultradreta la presidència de la cambra legislativa autonòmica, la vicepresidència i tres conselleries. Felicitats.

Rient-se de tothom deu estar a la seu de Génova Alberto Núñez Feijóo, l'acabat d'elegir president dels populars, que ha aconseguit enredar tothom amb una aparença de fals centrista. El gallec és molt llarg! No debades ha après a jugar les seves cartes de mestres com Mariano Rajoy o Manuel Fraga. I a tocar hi ha les eleccions andaluses, sobre les quals es torna a especular que seran abans de l'estiu. Vox també espera per al gran pacte amb el president Juanma Moreno, avui dependent de Ciutadans, si bé, com en tants altres llocs, la formació taronja s'encamina a l'extinció per deixar el seu lloc a la ultradreta.

Castella i Lleó, Andalusia i la tercera peça és Madrid, on aquest dilluns s'ha donat llum verda al congrés regional que encimbellarà Isabel Díaz Ayuso com a lideressa absoluta de la capital espanyola. Feijóo la situa al tron que li va negar Casado i que, finalment, li va costar el càrrec. El gallec, poc amant dels embolics, veu que a les enquestes publicades des del seu encimbellament al poder popular, amb Vox o sense Vox, va clarament cap a dalt i que li serveix qualsevol camí, també el del PSOE, arribat el cas, per arribar a la Moncloa.

Què en deuen pensar, a França? Mentre allà, des de diumenge a la nit que es van conèixer els resultats de la primera volta de les eleccions presidencials, també abans, parlen del cordó sanitari a la ultradreta de Marine Le Pen, aquí al PP li serveix qualsevol pacte. Es podrà disfressar la dreta espanyola de lagarterana, però el rampell franquista i de la matriu del qual procedeix per molt que li molesti reconèixer-ho, li surt tan sovint que a Europa li costaria superar un mínim filtre de qualitat democràtica.