Vox ja és al govern. Però, curiosament, la ultradreta ha de celebrar aquesta primera victòria a la comunitat autònoma de Castella i Lleó. Tot i el rebuig dels de Santiago Abascal per aquestes divisions territorials, que en innombrables cops han demanat abolir en favor d'un sistema molt més centralitzat, Vox no ha volgut desaprofitar aquest cop l'oportunitat per entrar a un executiu a l'Estat espanyol, el primer cop que ho aconsegueix. I ho ha fet, precisament, de la mà del Partit Popular. El president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, que ja va imposar-se a les darreres eleccions regionals aquest febrer, ha obtingut la seva investidura després d'arribar a un acord amb Vox. Un pacte de govern afectarà tant la Mesa del Parlament com la futura conformació de l'executiu: Vox presidirà la cambra i tindrà la vicepresidència i tres conselleries de la Junta.

Finalment, cap altra formació ha donat suport a la investidura del candidat popular. El PSOE s'havia plantejat l'opció d'abstenir-se per tal que Vox no entrés al govern de la regió, però finalment aquesta proposta no ha acabat tirant endavant. Mañueco ha quedat investit amb els vots dels 31 procuradors del PP i els 13 de Vox. En total 44 escons que superen la majoria absoluta (que són 41). Així, els vots negatius del PSOE (28), Unión del Pueblo Leonés (3), Soria Ya (3), Podem (1), Ciutadans (1) i Por Ávila (1) no han estat suficients. La seva investidura obre la porta a la presa de possessió del nou govern que tindrà lloc el dia 19 d'abril.

Mañueco fa seu el discurs de Vox

Avui, Alfonso Fernández Mañueco ha aprofitat el seu discurs d'investidura per donar la benvinguda al seu nou aliat de govern, i ho ha fet assumint completament el relat més ultra. S'ha comprovat en diverses ocasions. En referència a l'educació, per exemple, ha reivindicat la importància de què el sistema educatiu a Castella i Lleó millori i arribi més lluny per tal que generi "oportunitats i estigui lliure de tot adoctrinament ideològic". És precisament aquest darrer element el que denota més clarament el vincle amb Vox, que ha carregat en innumerables ocasions contra el mateix concepte.

Però on més clarament s'ha fet seu el discurs de Vox ha estat en tres àmbits claus. D'una banda, pel que fa a la memòria històrica, Mañueco ha anunciat que posarà en marxa una normativa "de concòrdia" que integrarà tota la revolució existent sobre la memòria històrica. Precisament, vol "evitar l'ús de la història per a dividir els espanyols", una expressió que podria ser perfectament del partit d'ultradreta. També en violència de gènere. El candidat popular ha afirmat que el seu govern de coalició elevarà a rang de llei l'actual Pla de Prevenció de la Violència en l'Àmbit Familiar a través de l'elaboració i l'aprovació d'una nova Llei de Lluita contra la Violència Intrafamiliar. I en matèria de migració, ha considerat "enriquidor i necessari" de permetre l'arribada de persones estrangeres a la societat de Castella i Lleó "sempre de forma legal i ordenada".

Sense Ayuso ni Feijóo

A aquest acte, finalment no hi ha assistit la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayusola presència de la qual estava pràcticament confirmada, ja que ella aposta per normalitzar les relacions amb Vox, i tampoc el nou flamant president de les populars, Alberto Núñez Feijóo, que era la gran incògnita de l'esdeveniment. Un dels reptes del gallec és precisament la gestió de la relació amb l'extrema dreta i, de moment, ha optat per endarrerir la foto amb Santiago Abascal, que ja havia confirmat la seva presència. Així, Feijóo no ha assistit avui a les corts de Castella i Lleó, posant com a excusa la reunió setmanal del nou comitè de direcció del partit. Tot i que certament aquestes se celebren els dilluns, el popular s'escapoleix així d'haver-se de fer una foto amb Abascal, que ha anat a Valladolid a donar suport al líder de Vox a la regió. El líder ultra ha volgut treure pes a l'absència de Feijóo i considera que "no hi ha dubte" que dona suport al nou govern. Quan es va signar el pacte entre les formacions, el PP estava en plena crisi i el president encara era Casado, però Feijóo va beneir l'entesa, assegurant que respectava la decisió de Mañueco i considerant que era un pacte "perfectament legítim".