En un atípic Sant Jordi d'estiu, ja que va ser impossible de celebrar-lo quan tocava, el 23 d'abril, com a conseqüència de la pandèmia, el Tribunal Suprem ha volgut deixar la seva empremta i que es parlés més de la justícia que dels llibres i les roses. Com ja ve sent habitual, els dies escollits mai són casuals i el Sant Jordi d'estiu no només serà recordat per l'excepcionalitat d'una jornada fruit del coronavirus i del confinament que va impedir que se celebrés quan estava marcat al calendari. Ho serà, lamentablement, perquè va ser el dia en què el Suprem va decidir començar a revertir les decisions dels jutges de vigilància penitenciària que han anat atorgant als presos polítics, d'acord amb les seves competències, les sortides del centre penitenciari per anar a treballar o realitzar tasques de voluntariat en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. I, a partir d'aquí suprimir el tercer grau -anar a dormir a presó entre setmana- que els va concedir encara no fa deu dies la Generalitat.

És evident que el Suprem, en intervenir en el 100.2 concedit a la presidenta Carme Forcadell, a partir d'una escletxa oberta pel jutjat de vigilància penitenciària de Lleida, acaba desmuntant tot el camí que s'havia fet, complint, això sí, el reglament penitenciari. El jutge Manuel Marchena, que ha actuat com a ponent, deixa establert que la competència per resoldre els recursos d'apel·lació és del tribunal sentenciador -o sigui, seva- i que procedeix a la revocació del permís concedit a la presidenta del Parlament "per falta de justificació i desconnexió amb la reinserció". "És injustificable que se'ls apliqui aquest règim de semillibertat de facto que tindria abans d'haver complert ni una quarta part de la condemna", diu la interlocutòria del Suprem.

Veurem com s'espavila a partir d'ara el Suprem però sembla que el seu objectiu final és revertir el tercer grau i anul·lar el màxim possible dels 100.2 que s'han concedit als presos polítics. No per a tothom serviria, per exemple, allò de no haver complert la quarta part de la sentència ja que per als Jordis -Cuixart i Sánchez- sí que ha transcorregut prou temps. Però bé, havent entrat el Suprem d'una manera tan directa com ho ha fet, res porta a pensar que no vulgui anar fins al final i concloure durant un temps llarg tot el referent a qualsevol tipus de debat legal que pugui establir-se respecte al 100.2 i al tercer grau. A més, la manera com ha començat a moure's la fiscalia recorrent a l'Audiència de Barcelona el 100.2 d'alguns dels presos i la celeritat amb què ho ha fet dona a entendre que en poques hores el Tribunal Suprem tindrà tots els casos, no només el de la presidenta Forcadell.

Per si no fos poc, el Tribunal Suprem també ha escollit la celebració del Sant Jordi d'estiu per rebaixar considerablement la condemna als 14 assaltants ultres espanyolistes del centre cultural Blanquerna de Madrid. Inicialment va ser de fins a quatre anys de presó i ara ha quedat entre dos anys i set mesos i dos anys i nou mesos de presó per desordres públics. Els fets es van produir en la Diada del 2013 i els acusats fins ara no han passat ni una nit de presó. Però la justícia és igual per a tothom.