Penes d'entre dos anys i set mesos i dos anys i nou mesos de presó per desordres públics. Aquesta és la nova condemna que han rebut els 14 assaltants ultres espanyolistes del centre cultural Blanquerna, a Madrid, durant la Diada del 2013. L'alt tribunal ha dictat una nova sentència després que el Tribunal Constitucional li ordenés una nova resolució sense l'agreujant d'haver actuat per discriminació ideològica. Si bé eleva les penes inicials de l'Audiència de Madrid, rebaixa les que el mateix Suprem va fixar. Encara no han trepitjat la presó.

 

L'Audiència Provincial va condemnar els 14 assaltants de Blanquerna a entre sis i vuit mesos de presó, però el Tribunal Suprem va elevar aquestes penes fins als quatre anys. Els condemnats van acudir al Tribunal Constitucional, que els va donar la raó el passat gener. El TC va considerar vulnerats els seus drets i va ordenar la redacció d'una nova sentència, sense l'agreujant de discriminació ideològica.

 

Així, la sala segona ha reescrit la sentència per un delicte de desordres públics en concurs ideal amb un delicte contra el dret de reunió, però sense aplicar l'agreujant per actuació ideològica ni el subtipus agreujat del delicte de danys de recaure en béns d'ús públic. La conseqüència és una rebaixa de les penes. Dotze dels acusats han estat condemnats a dos anys i set mesos de presó. Per la seva part, Juan Luis López García ha estat condemnat a dos anys i nou mesos per haver tingut un paper protagonista en els fets i Jesús Fernando Fernández Gil a dos anys i vuit mesos per haver encapçalat l'assalt. A tots se'ls imposa inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps que duri la condemna.

En la nova sentència, el Tribunal Suprem considera que "l'acte de rebentar una reunió política constitueix un delicte de desordres públics en concurs amb un delicte contra el dret de reunió". Pel que fa al delicte de danys, es mantenen les penes ja imposades per l'Audiència Provincial de Madrid, perquè la sentència del Tribunal Constitucional també deixa sense efecte l'agreujant que s'havia imposat. Això són multes d'entre 1.800 i 2.400 euros

Rebaixa considerable

El gener del 2017, el Tribunal Suprem va esmenar la plana a l'Audiència Provincial i va elevar considerablement les penes a tots els ultres condemnats; oscil·laven entre els tres anys i onze mesos i els quatre anys i dos mesos de presó. Els magistrats van considerar que els assaltants havien actuat per motius de "discriminació ideològica", un agreujant que es va veure reflectit en la pena. Aquella primera sentència sostenia que "el motiu impulsor de delicte o delictes comesos va ser la intolerància cap a la ideologia catalanista dels convocants de l'acte, fins al punt d'aconseguir impedir-lo".