El cràter de la crisi al Ministeri de l'Interior comença a tenir dimensions colossals i cada hora que passa es fa més profund. El ministre Fernando Grande-Marlaska no aconsegueix, ni fent ús de la cartera per equiparar salarialment els cossos i forces de seguretat de l'Estat, sufocar la rebel·lió a la cúpula de la Guàrdia Civil desfermada després del cessament del coronel Diego Perez de los Cobos com a responsable de la comandància de Madrid, al·legant eufemísticament pèrdua de confiança. Al cor del conflicte, l'informe remès per la Guàrdia Civil comandada per De los Cobos a la jutgessa que investiga si hi va haver delicte en l'autorització de la manifestació del 8-M a Madrid i que assenyala al delegat del govern central a la comunitat.

Des d'aleshores, Marlaska surt a cessament o dimissió diària: dimarts va ser el número dos del cos, el tinent general Laurentino Ceña, el rostre de la Guàrdia Civil que ha estat informant de la pandèmia del coronavirus des de la Moncloa. Ceña es va solidaritzar immediatament amb De los Cobos, un uniformat amb enorme predicament a determinats sectors després del seu pas per Catalunya per impedir el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que es va saldar amb més d'un miler de ferits enmig d'una violència policial desproporcionada. Aquest dimecres a Ceña l'ha acompanyat en la sortida de la cúpula de l'institut armat el tinent general Fernando Santafé, cap del Comandament d'Operacions de la Guàrdia Civil i considerat el número tres del cos.

Enmig de la crisi del coronavirus, que ha deixat fins ara més de 27.000 morts a Espanya, i de la crisi econòmica, que ja ha passat a ser la principal preocupació de la ciutadania, s'ha instal·lat una tercera crisi, producte de la confrontació entre el ministre Marlaska i la Guàrdia Civil. És una situació insòlita per a un govern socialista a Espanya, ja que mai no s'havia produït un esclat similar en un cos de naturalesa militar i amb 90.000 homes.

I és també una notícia més que preocupant, ja que la idea de solidaritat amb el coronel cessat per part de la cúpula de la Guàrdia Civil fent un pas endavant acaba sent un reflex que pot ser llegit com tot un pols al poder polític. Res que no sabéssim d'un govern incapaç de dur a terme qualsevol iniciativa que no respongui a l'ecosistema polític regnant a Madrid, on altres poders s'han anat fent amb el comandament de la situació, començant pel poder judicial, que ha estat el que ha anat marcant l'agenda de la vida pública en els últims temps amb un poder desmesurat.

Per sobre de totes aquestes crisis emergeix amb vida pròpia la fragilitat d'un govern superat pels esdeveniments i sense capacitat per liderar amb una mínima cohesió aquesta nova i difícil etapa. Tot just sortit Pablo Iglesias de veure a HBO les tres temporades de la imprescindible sèrie francesa de televisió Baron Noir, una recomanació, segons ell mateix ens ha explicat, de Pedro Sánchez, és molt possible que encara estigui imbuït per la sublimació dels partits i la doble moral del servidor públic. Certament, la sèrie és real però no exemplaritzant. Els protagonistes es van obrint pas a cavall de la revenja. Res que ens soni estrany.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat