El director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil, el tinent general Laurentino Ceña, ha presentat la dimissió al ministre Fernando Grande-Marlaska. El fet té lloc l'endemà del cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de Madrid per "pèrdua de confiança" després de l'informe sobre la manifestació del 8-M. Ceña va ser la cara visible del cos armat durant la crisi del coronavirus, fins que va contraure la malaltia.

Segons fonts de la Guàrdia Civil, la renúncia està directament vinculada amb el cessament de Pérez de los Cobos, una destitució que li va ser comunicada diumenge i feta pública ahir. Ceña, de 65 anys, estava a punt de jubilar-se, però va decidir continuar en el càrrec després d'esclatar la crisi del coronavirus a Espanya, on va convertir-se en una de les cares visibles de la Moncloa. La destitució ha creat malestar al cos.

Laurentino Ceña era director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil des de fa més d'un any i mig, quan va ser nomenat pel ministre Fernando Grande-Marlaska. Segons estableix la llei, haurà de ser el ministre qui designi el nou càrrec.

L'informe del 8-M

El detonant del cessament de De los Cobos: la causa oberta en un jutjat de Madrid contra el govern espanyol que relaciona la manifestació del 8-M amb la propagació del coronavirus. La jutgessa va encarregar la investigació penal a la Guàrdia Civil, que De los Cobos va amagar als seus superiors per ordre de la magistrada. Tant el contingut “subjectiu” d’aquest document com el seu coneixement per una filtració als mitjans són els motius que hi ha rere la destitució fulminant.

Què deien les diligències de la Guàrdia Civil? Que el govern espanyol tenia informació de la gravetat de la pandèmia abans de la manifestació del 8-M. Concretament apunta contra el doctor Fernando Simón, director del Centre d’Emergències Sanitàries, que va suspendre un congrés evangèlic tres dies abans de la protesta feminista. En canvi, conclou l’informe, la Moncloa no va fer res ni per evitar aquesta concentració multitudinària ni altres, com el congrés de Vox al palau de Vistalegre. També recorda que l’Organització Mundial de la Salut havia advertit del risc dels actes multitudinaris el 14 de febrer.