Pedro Sánchez, quatre ministres -Defensa, Interior, Foment i Sanitat- i l'Exèrcit es fan càrrec de la lluita contra el coronavirus. De cop, la tan esbombada Espanya de les Autonomies desapareix. I l'administració responsable de l'enorme retard en l'aplicació de mesures de lluita contra el coronavirus i la que ha impedit que autonomies com Catalunya, entre d'altres, protegís  al màxim els seus conciutadans, pren el control únic de les decisions a tot el territori administrativament espanyol, almenys, en els propers quinze dies. Pedro Sánchez s'ha petat literalment la cogestió de la crisi i no hi ha més autoritat que la que emana de Madrid.

Hi haurà a qui molesti que es consideri que el primer govern de la història de PSOE i Podemos ha fulminat l'autonomia catalana. I, segurament, seran els mateixos que sostinguin que cal pensar més en l'interès general que en l'individual. Per això mateix, per l'interès general, aquest no era el camí. La Generalitat i el govern basc estan en millors condicions de garantir el control del virus a Catalunya i Euskadi que el govern espanyol. Deu molestar dir-ho així de clar, però qui no ha estat capaç de posar ordre a Madrid i permetre la propagació del virus poques lliçons pot donar.

En aquest editorial lògicament d'urgència ressaltar quatre coses més. Al govern espanyol mana únicament el PSOE i la gestió de la crisi queda exclusivament en mans dels ministres socialistes. Els ministres de Podemos no tenen cap poder i seran convidats de pedra encara que imposin algunes de les seves receptes. Segon, si el que volia Pedro Sánchez era transmetre la societat espanyola que la crisi li ve molt gran i està paralitzant i improvisant ho ha aconseguit. Primer avís de compareixença a les 14 hores, segon a les 15, tercer a les 17:30, quart a les 20, cinquè a les 20:30 i sisè i definitiu a les 20:59. En aquests moments, hi ha un estat d'alarma a partir de les zero hores de demà i el realment alarmat sembla ell.

Tercer, les seves paraules que no hi ha territoris i que en ocasions som 17 autonomies i en d'altres som un únic país són políticament inacceptables. Què se'n pot esperar de qui té una mentalitat tan jacobina i antiga? Quart, tant repassar el llistat d'establiments oberts i tancats perquè del confinament que es posa en marxa a la mitjanit s'acabi parlant de les perruqueries, que tindran un tractament especial després de dir que s'haurà de guardar la distància interpersonal d'un metre. Serà difícil que els professionals del ram puguin fer així la seva feina.

Per acabar, el menysteniment als governs català i basc a través dels diputats dels quals al Congrés va obtenir la investidura per responsabilitat política no mereixia una insolència així. Resumint: ni les formes ni el fons no són acceptables.